Marijana Petir traži popis branitelja koje traži Srbija

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je u ponedjeljak od premijera Tihomira Oreškovića da obavijesti hrvatske branitelje koji su na “crnoj listi” Srbije, kao što je bio i Veljko Marić koji je zbog zdravstvenog stanja privremeno na tri mjeseca pušten iz kaznionice u Glini.

Petir je Oreškoviću poslala pravnu analizu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ), temeljem kojeg je Marić zatvoren u Srbiji, ističući da je taj zakon prijetnja za još oko 300 hrvatskih branitelja.

Pravnom analizom spornih članaka utvrđeno je da je Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju – u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava – nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti jednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru, navodi Petir.

Na temelju tog zakona pokrenut je niz postupaka protiv državljana Hrvatske, čime je ugrožen državni suverenitet i stvorena pravna nesigurnost naših građana, a to se također može primijeniti na državljane 17 članica EU-a za koje je evidentirano da su se borili uz hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Po informacijama kojima Petir raspolaže, Ministarstvo pravosuđa ima podatke tko se od hrvatskih branitelja nalazi na “crnoj listi” Srbije, pa traži od Oreškovića da hrvatski branitelji. kojima prijeti opasnost prilikom prelaska granice sa Srbijom, odmah o tome budu obaviješteni. Također je od Oreškovića zatražila da Vlada zauzme službeni stav da je ukidanje članaka 2. i 3. ZORZ-a i poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji preduvjet kako bi Srbija mogla nastaviti svoj europski put.

You may also like

0 comments