Marijana Petir traži ostavku Kreše Beljaka

Suspendirana HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir u srijedu je od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka zatražila da prizna svoju odgovornost za neuspjeh na izborima i da ostavku, dok je Beljak odgovorio da to ne dolazi u obzir, jer je stranka ostvarila bolji rezultat nego na prošlim izborima.

Petir je ustvrdila da se njezinom suspenzijom koju je predsjednik HSS-a Krešo Beljak najavio zbog opstrukcije predizborne kampanje – želi onemogućiti njezina kandidatura na unutarstranačkim izborima.

Petir poziva Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići.

“Nisam primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji, koju je gospodin Beljak najavio prije nekoliko trenutaka. Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a”, napisala je Petir na na svojoj facebook stranici.

Ocjenjuje da je Beljak uništio ugled HSS-a i da mora otići. “Nije bio iskren prema stranačkom članstvu, sklopio je koaliciju koju članstvo nije podržalo, a koja je rezultirala porazom na parlamentarnim izborima, te se sada želi riješiti svih onih koji se ne slažu sa smjerom kojim želi stranku povesti, a to je u propast”, ustvrdila je.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak njezine je kritike komentirao riječima kako je stranka izborila jednog zastupnika na prošlim parlamentarnim izborima, a sada ih je izborila pet, pa misli da je uspješan predsjednik i njegova ostavka apsolutno ne dolazi u obzir, a unutarstranačke izbore će raspisati u najkraćem mogućem roku, do sredine studenoga.

“Stranka je imala jednog saborskog zastupnika, a sada ima pet. Ja mislim da sam uspješan predsjednik HSS-a, a delegati će na izbornoj Glavnoj skupštini stranke, na unutarstranačkim izborima, odlučiti jesam li uspješan ili nisam. Mislim da moja ostavka apsolutno ne dolazi u obzir”, poručio je Beljak. Najavio je da će se unutarstranački izbori održati u najkraćem mogućem roku, odnosno da se neće čekati krajnji rok od šest mjeseci nakon održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Najavio je da će unutarstranačke izbore raspisati vrlo brzo, do sredine studenoga.

“Idu unutarstranački izbori prema Statutu, vrlo brzo, a Marijanu Petir ne bih komentirao. Ja sam zamolio sve koji su suspendirani da se suzdrže od izjava i žao mi je što se neki toga ne drže”, istaknuo je Beljak. “Moramo sazvati sjednicu Predsjedništva i ide odmah na dnevni red izborna skupština. Rok za raspisivanje unutrastranačkih izbora je šest mjeseci od održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, ali mi ćemo ih održati u najbržem mogućem roku, a to je negdje do sredine studenoga”, istaknuo je Beljak.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u srijedu je objavio kako je odlučio privremeno udaljiti iz HSS-a oko 100 članova, među kojima su najzvučnija imena koprivničko-križevački župan Darko Koren i europarlamentarka Marijana Petir, zbog opstrukcije predizborne kampanje, koja je onemogućila HSS da kao dio Narodne koalicije postigne daleko bolji rezultat, više od pet mandata koliko su osvojili.

Pojasnio je da to ne znači izbacivanje iz stranke, već samo pokretanje postupka. Na ovu se odluku svi oni imaju pravo žaliti nadležnim tijelima i nakon što se žale, stranačka tijela će pokrenuti proceduru pred kojima će imati pravo objasniti svoje ponašanje unutar kampanje.

Sve dok se postupak ne okonča ili ne obustavi, suspendirani članovi gube svoja stranačka prava i samim time se ne mogu kandidirati na unutarstrančkim izborima koji se moraju održati 180 dana od izbora.

You may also like