Home Europska unija Marijana Petir osnovala Prijatelje Makedonije i naljutila Zlatnu zoru

Marijana Petir osnovala Prijatelje Makedonije i naljutila Zlatnu zoru

by Agencije

Skupina od dvadesetak zastupnika Europskog parlamenta pod predsjedanjem hrvatske zastupnice Marijane Petir osnovala je u utorak neformalnu skupinu “Prijatelji Makedonije”, čiji je cilj pomoći toj zemlji da napokon otvori pristupne pregovore, čije otvaranje već deset godina blokira Grčka zbog prijepora oko imena zemlje.

Petir je rekla da je “glavni cilj ove inicijative pomoći Makedoniji da otvori pregovore nakon što se deset godina nepravedno nalazi u čekaonici”. Dodala je kako vjeruje da ovom blokadom EU krši uobičajena pravila jer je neriješeno bilateralno pitanje prihvatila kao prepreku za otvaranje pregovora. Makedonija ima kandidatski status još od 2005., ali još nije otvorila pristupne pregovore zbog protivljenja Grčke. Grčka smatra ime Makedonija svojim povijesnim nasljeđem i ne prihvaća ustavno ime te zemlje.

Skupina “Prijatelji Makedonije” postojala je i u prethodnom sazivu Europskog parlamenta od 2009-2014. U skupini se nalaze zastupnici iz više zastupničkih klubova, koji podupiru europski put Makedonije. Toj se inicijativi snažno protive grčki eurozastupnici, posebice oni iz krajnje desne stranke Zlatna zora.

Related Posts