Marijan Hanžeković više nema osnivačka prava u Hanza Mediji

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je objavio upis promjena u vodstvu Hanza medije kojima je izbrisano ime zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića kao jednog od osnivača te tvrtke, a umjesto njega upisana je njegova kći Ana Hanžeković koja je ujedno i članica uprave te vodeće novinsko izdavačke kuće – nakladnika Jutarnjeg lista, Globusa, Sportskih novosti i drugih tiskovina.

Osim Ane Hanžeković, kao osnivači i članovi društva Hanza media, bivšeg Europapress Holdinga (EPH), upisani su i KCV savjetovanje, tvrtka koju je Hanžeković preuzeo u prosincu prošle godine i Com.Com Ninoslava Pavića, bivšeg većinskog vlasnika EPH.

Promjene u Hanza mediji provedene su uoči održavanja pripremnog ročišta u sporu u kojem Pavić tuži Hanžekovića za prijevaru, odnosno za prevarno stjecanje većinskog udjela u EPH i traži isplatu od 260,7 milijuna kuna zbog, kako se navodi, naknade štete uzrokovane prijevarom i izmakle dobiti. To je ročište, kako saznaje Hina, zakazano krajem studenoga na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu.

U tužbenom zahtjevu bivši većinski vlasnik EPH Pavić s osnove naknade štete od prijevare od Hanžekovića traži isplatu 72,3 milijuna kuna, a na temelju naknade štete zbog izmakle dobiti 188,4 milijuna kuna. Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen “Odnosi članova društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe” kojeg je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan ‘Termsheet’, bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture te medijske kompanije.

S druge strane, Hanžeković u odgovoru na Pavićevu tužbu tvrdi da se u cijelosti protivi tužbi i postavljenom tužbenom zahtjevu. Tvrdi i da je pravno neosnovan stav da Termsheet predstavlja ugovor nego je dokument koji “po sadržaju i obliku ne predstavlja obvezujući ugovor već plan neobvezujućih aktivnosti za njegove sudionike”. Osim toga, optužuje i Pavića da je nakon potpisivanja Termsheeta ‘podizao radnje na štetu EPH kako bi nezakonito oslobodio obveze vraćanja zajma društvu EPH u iznosu od 12,3 milijuna kuna’, zbog čega je i podnio kaznenu prijavu.

You may also like

0 comments