Marić: Teško je utvrditi kada ćemo uvesti euro

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je teško nagađati o rokovima i okvirima u kojima bi Hrvatska mogla uvesti euro. Marić je to rekao novinarima u Saboru, odgovarajući na pitanje koliko je realna najava premijera Tihomira Oreškovića da bi Hrvatska euro mogla uvesti već za četiri godine.

“Potpisom i pristupanjem Europskoj uniji preuzeli smo i obvezu uvođenja eura kada budu ispunjeni kriteriji za to. Ono što ste vidjeli iz programa Vlade, uz gospodarski rast i zapošljavanje, fokus je na konsolidaciji proračunskog manjka i stabilizaciji, odnosno smanjivanju javnog duga. Upravo su to dva kriterija koja u ovom trenutku ne ispunjavamo. U tom kontekstu je ta izjava premijera i dana. Što se tiče samih rokova i okvira, o tome je danas teško spekulirati. Pred nama je puno toga što trebamo ispuniti, ne samo kriterije iz Maastrichta, nego općenito da ispunimo cilj, a to je stabilizacija i smanjivanje javnog duga”, rekao je Marić.

Dodao je kako o uvođenju eura Hrvatska može razmišljati nakon što ispuni te uvjete te podsjetio da tomu prethodi tzv. tečajni mehanizam koji iziskuje proceduru u trajanju od oko dvije godine. “U tom kontekstu treba gledati i cijeli vremenski horizont ispred nas”, dodao je Marić. Upitan znači li to da je nerealan ulazak Hrvatske u eurozonu 2020., odgovorio je kako je teško komentirati je li to realno ili nije. “Dakle, sigurno ne prije 2020. Znači, razdoblje nakon toga, o tome možemo početi govoriti”, rekao je Marić.

You may also like

0 comments