Home Ekonomija Marić: Proračun će biti u funkciji jačeg gospodarskog rasta

Marić: Proračun će biti u funkciji jačeg gospodarskog rasta

by Agencije

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako misli da je rješenje za šibenski TLM blizu, odnosno da će za par dana sve biti dovršeno, a ponovno nije želio potvrditi hoće li se u proračunu za ovu godinu naći sredstva za isplatu tisuću eura za svako novorođeno dijete.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Marić je u Banskim dvorima kazao da su se pojavili određeni prijedlozi rješenja problema TLM-a te da se “u medijima već spominju imena, odnosno ime potencijalnog ulagača”. Pritom je istaknuo da ne može potvrditi medijske napise kako je riječ o slovenskom ulagaču, jer osobno nije sudjelovao u razgovorima s njima.

Mediji, posebice šibenski, pišu da je slovenski Impol zainteresiran za ulazak u TLM u stečaju. Predstavnici Impola danas su u Šibeniku u obilasku pogona TLM-a, a mediji prenose njihove izjave kako se nadaju da će sutra u Zagrebu postići dogovor o ulasku u TLM. “Mislim da smo blizu rješenja i iskreno se nadam da ćemo sljedećih nekoliko dana to sve skupa i napraviti”, rekao je Marić, dodavši da problematiku TLM-a promatra i iz perspektive bankarskog sustava.

Upitan, pak, hoće li u proračunu za 2016. biti novca za isplatu pomoći od tisuću eura po novorođenom djetetu, ministar financija je ponovio da za sada ne bi izlazio s detaljima oko proračuna. “To ćete čuti, neću još uvijek izlaziti s detaljima, molim vas za strpljenje još svega nekoliko dana”, rekao je Marić.

Rekao je i da se pri izradi proračuna za ovu godinu vodi računa o njegovu utjecaju na gospodarski rast, o čemu ovisi gdje će se ‘rezati’. “Ideja je promatrati proračun u ukupnom njegovom kontekstu i njegovoj kontribuciji ukupnom gospodarskom rastu. Gospodarski rast koji trenutno imamo nije jak, ali treba ga održavati i činiti sve da se on pojača. Proračun i ukupni deficit, odnosno sve mjere koje planiram poduzeti, targetiram na način da ne ugroze dodatno rast. Znači, ciljamo one kategorije koje imaju, da tako kažem, čim niži multiplikativni efekt”, rekao je ministar financija.

U proračunu će se morati naći i sredstva za isplatu minimalnih plaća radnicima čiji poslodavci idu u stečaj, a za što nema dovoljno sredstava iz privremenog financiranja. “U privremenom financiranju za ova tri mjeseca ta sredstva nisu planirana u dovoljnom iznosu tako da ih svakako moramo planirati u proračunu za 2016.”, rekao je Marić te dodao da odluka o tome hoće li se te plaće isplaćivati iz proračunskih pričuva ovisiti o dinamici donošenja proračuna.

Upitan ima li u sastavljanju proračuna problema s ministrima iz Mosta, ministar financija je odgovorio da ne bi rekao da ih ima, jer su ti razgovori standardna procedura te da su ministri konstruktivni. No, istaknuo je kako je kolegama najavio da “za nekoliko dana gasi telefon i mijenja broj”.

Osvrnuo se i na danas započet posjet misije Međunarodnog monetarnog fonda Hrvatskoj, koji će trajati do utorka, kao priprema za ‘pravu’ misiju u travnju.”Novi šef Misije sa svojim timom će u sljedećih nekoliko dana obaviti razgovore u nekoliko institucija, poput ministarstava rada i mirovinskog sustava, zdravstva, uprave, gospodarstva i financija, a susrest će se i s kolegama u HNB-u, ekonomskim analitičarima pojedinih banaka, i poslodavcima. To je standardna procedura tehničke misije koja je zapravo priprema za dolazak misije po članku IV. Statuta, dakle redovne misije, koju možemo očekivati tijekom travnja”, zaključio je ministar financija.

Related Posts