Marić predlaže niži proračun već ove godine

Ministar financija Zdravko Marić rekao je  za N1 da je rasprava o poreznoj reformi konstruktivna, ali da je normalno da ima primjedbi, sugestija… O tzv. poreznom USKOK-u kaže da su raspravljali s kolegama iz Mosta nezavisnih lista i da se razumiju.

“Nikad nije bilo nikakve namjere o ukidanju tog poreznog USKOK-a. Nikad nije bilo namjera. On kao takav raste. Raste na način da će biti dio Porezne uprave, ali kao neovisna jedinica u donošenju odluka koje i sada donosi, u potpunosti će biti sačuvan. Mislim da se ovako zapravo sklanja potencijalni politički utjecaj na njega. Bez obzira na to što nisam član političke stranke, uvijek postoji mogućnost da će netko utjecati. Od poreznog USKOK-a kao i od svih ostalih očekujem predan rad i rezultate. Bit će i dodatnog kadrovskog ekipiranja, ali rezultati će ti koji će suditi”, kazao je Marić za N1.

Mostovac Nikola Grmoja je danas kazao da će ministar Marić odgovarati ako porezni USKOK neće imati rezultate. “Pa ja odgovaram, naravno, kao i za cjelokupno područje financija”, kaže Marić.

“Smatram da Zakon o porezu na dohodak nije taj koji regulira visinu plaća, nego regulira koliko država usteže poreze i prireze od bruto plaće. Bruto plaće bi trebale rasti upravo onima koji u pravilu plaćaju najviše poreza i prireza.”

Nagovijestio je i da je ovo valjan argument i stimulans da se u okviru Gospodarsko-socijalnog vijeća, partnera – poslodavaca, sindikata i Vlade, otvori tematika o minimalnoj plaći. “Ja i dalje smatram da je MOST partner, bez obzira na različita mišljenja, vodimo konstruktivnu raspravu”, kaže Marić na pitanje osjećaju li se kao da je Most oporba u Vladi, s obzirom na amandmane i prigovore.

U četvrtak će sjednica Vlade biti održana u Vukovaru, a Marić kaže da će se između ostalog razgovarati o prijedlogu rebalansa proračuna za 2016. koji je isključivo tehničke prirode, i sukladno tome će biti nekih preraspodjela. “Rashodna strana neće rasti, a bit će predložen niži deficit za ovu godinu”, kaže Marić za N1.

You may also like