Marić: Ove godine stabilizacija javnog duga

Gost Dnevnika N1 televizije u 18 bio je ministar financija Zdravko Marić. S njim je razgovarao Ivan Hrstić.

Kakva su očekivanja od proračuna, jesu li upitne braniteljske naknade?

U idućih nekoliko dana u Ministarstvu financija završit ćemo s izradom proračuna. Neće biti značajnijih korekcija. Ukupna razina limita, koja se financira iz općih izvora neće se povećavati. U proteklih par tjedana nije bilo inicijativa za promjene zakonskog rakursa ili slično.

Je li Vlada pod određenim pritiscima?

Svi ti pritisci su podnošljivi i u okviru našeg kolegijalnog rada. Mi smo Vlada i djelujemo kao tim. Pritiske smo uspješno amortizirali. Proračunom želimo pokazati kako je Vlada angažirana u fiskalnoj konsolidaciji.

Poduzetnici su se nadali da će proračun biti nominalno manji…

U startu je bio za 2,5 milijarde kuna veći. Ministarstvo financija mora računati na sve pretpostavke, kako bi proračun bio valjan.

Kako komentirate rast BDP-a?

I Europska komisija i mi smo tu vrlo blizu projekcija, one sadrže određene rizike, u ovom trenutku rizici neostvarivanja rasta BDP-a leže u eksternim, ali i u nekim internim faktorima. Sve moramo učiniti da ih suzbijemo. Ministarstvo financija uvijek je odgovorno. Mi uvijek uzmemo konzervativniji pristup u procesu projekcija proračuna.

Je li rast BDP-a uračunat?

Neće biti potrebe za prilagodbama. Svaka je projekcija pod određenim pretpostavkama. Europska komisija je projicirala veći rast nego što smo mi projicirali. Pretpostavke služe za proces planiranja prihodne strane proračuna.

Hrvatska bez reformi ne može računati ostvariti rast iznad 2 posto…

To je suština cijele problematike s kojom se suočavamo. Ovaj proračun mora poslati jasnu poruku da se i njime želi ciljati i na neki način i neutralizirati brzorastući javni dug. Uz ovakvu fiskalnu konsolidaciju i aktivaciju državne imovine mi već ove godine možemo očekivati stabilizaciju i, u konačnici, u godinama koje slijede i smanjenje javnoga duga. Glavni je izazov zapošljavanje i druge stavke. Naš je glavni i osnovni cilj da se povećava i diže potencijal hrvatskog gospodarstva, rekao je Marić za N1.

You may also like