Home Ekonomija Marić: Manevarski prostor za proračun je sužen i mali

Marić: Manevarski prostor za proračun je sužen i mali

by Petra Rajković

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija. Govoreći o proračunu za 2017. ministar Marić je kazao da su stigla 132 amandmana te da će se Vlada danas o njima očitovati, a sutra se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

Marić nije konkretno odgovorio na pitanje ima li šanse da neki od amandmana prođu. Pričekao bih sjednicu Vlade, kazao je i dodao da najveći broj amandmana ide na znanost i obrazovanje.

Marić je izjavio i da je manevarski prostor što se proračuna tiče – sužen i mali. Obrazloženje proračuna je po prvi put otkrilo neke stvari koje možda nisu bile toliko transparentne prikazivane od pojedinih stavki rashodne strane proračuna do u konačnici pobrojavanja svih obveza kako ukupnih tako i dospjelih a nepodmirenih, posebno u sustavu zdravstva. Mislim da je to i opća, ali i stručna javnost pozdravila, izjavio je Marić.

Ovu godinu, 2017. smo otpočetka identificirali kao jednu godinu koja posebno ima, iz perspektive dospijeća različitih obveza iz prijašnjih razdoblja stvara određene izazove. Istodobno smo napravili veliki iskorak u javnim financijama i to su prepoznali svi relevantni faktori, kako domaći tako i međunarodni. Deficit je ne samo spuštan unutar onih mastrišhtih kriterija od 3% nego je on duboko unutar 2%. Naša projekcija je prema rebalansu je 1,6%.

Stvarno povećanje rashoda u proračunu je 2,5 mlrd. kuna. Od toga se 700 mil. kn na povećanje mase plaća. Svjedoci smo proteklih dana intenzivnih razgovora sa socijalnim parnterima. 600 mil. kn je za mirovine, u smislu dvije indeksacije iduće godine. Moram rećži da se indeksacija provodi sukladno postojećem zakonskoj regulativi,dakle usklađivanje s cijenama i rastom plaća.

Marić: Sredstva za božićnice nisu planirana. Svjesni smo naših obveza

Na pitanje može li Vlada pristati na neki kompromis sa sindikatima jer seočekuje da bi na današnjoj sjednici mogla donijeti odluku o božićnici za državne službenike, Marić je odgovorio da će se Vlada vjerojatno očitovati. Ali u vezi s božićnicom vi znate da sredstva kao takva nisu planirana. Svjesni smo mi naših obveza, ako do određenih dogovora ne dođe.

Sjećate se i ranije ove godine u smislu regresa. I tada sam vrlo jasno kao ministar komunicirao. Dakle, onda nam je ništa drugo nego pronaći ta sredstva jer jednostavno ne želimo riskirati bilo kakve tužbe. Sjećamo se naših prošlih vremena. Sedamsto milijuna kuna je taj prostor za iduću godinu. Vrlo smo jasno to komunicirali i javnosti i sindikalnim predstavnicima. To je manevarski prostor u kojemu se možemo kretati. Dakle, Vlada je vrlo odgovorno i jasno prepoznala potrebu da svojim zaposlenicima, jer je država najveći poslodavac, nakon sedam godina što njihove plaće nisu rasle zabilježimo povećanje osnovice i plaća, rekao je Marić.

Related Posts