Marić: Konverziju je primijenila velika većina dužnika

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je konverziju kredita u švicaraca. Kaže da je odrađeno oko 50 tisuća konverzija, a 5 tisuća nije, iz raznih razloga. Ministarstvo će uskoro objaviti rezultate, a banke potvrđuju da prema poslovnim izvješćima imaju i vrlo velike gubitke zbog konverzije.

Kredite u švicarskim francima velika je većina dužnika već zamijenila za kredite u eurima. U poslovnim bankama preostali su uglavnom još samo rijetki zahtjevi klijenata koji žive u inozemstvu, ili imaju ostavinske rasprave. “Ukupno je dosad oko 9200 korisnika kredita konvertiralo svoje kredite iz franka u euro što čini nešto manje 97 posto ukupnog broja korisnika koji su se odlučili za opciju konverzije”, izjavio je Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke.

No, banke su osim korisnika kredita zbrojile i poslovne gubitke nastale zbog troška konverzije. U Erste banci je gubitak zbog konverzije malo manji od milijarde kuna, dok je u Zagrebačkoj banci oko milijardu i 600 milijuna kuna. PBZ je dostavio izvješće Ministarstvu financija o učincima izvršenih konverzija i prema podatku do datuma podnošenja izvješća gubitak proizašao iz konverzija iznosio je milijardu i 220 milijuna kuna.

Zbog gubitaka su austrijski vlasnici hrvatskih banaka već pokrenuli postupak tužbe pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. “Ovo je njihov blef, oni pokušavaju prije arbitraže od države dobiti neke ustupke i država jedino što treba napraviti je uvesti porez na aktivu banaka i na taj način spriječiti bilo kakvu buduću štetu”, ističe Goran Aleksić iz Udruge Franak, dodajući da banke u ugovorima već pokušavaju teret budućih poreza nezakonito prebaciti na dužnike.

You may also like