Marić i Dalić na suprotnim stranama po pitanju imovine?

U novim okolnostima struja HDZ-a na čelu s Marićem ima i podršku Mosta, pa je jasno da je riječ o potencijalnom sukobu čiji će ishod u dobrom dijelu odrediti sudbinu upravljanja državnom imovinom tijekom mandata ove Vlade.

“Doktor je znanosti, iskusni saborski zastupnik od kojeg očekujem da predloži i najbolja institucionalna rješenja za one dijelove funkcioniranja državne uprave za koje smo konstatirali da u ovom trenutku trebaju dodatnu strukturu, a i mogući ministarski ustroj”, ustvrdio je premijer Andrej Plenković prilikom predstavljanja svojih ministara u nastupnom govoru u Vladi, govoreći o Goranu Mariću, ministru bez portfelja.

Međutim, Marić je prije i poslije imenovanja rekao kako neće samo koordinirati tijela državne uprave, nego da će biti zadužen za upravljanje državnom imovinom te da uskoro očekuje formiranje novog ministarstva, piše Jutarnji list.

“Znamo kakvi su problemi s neaktiviranom državnom imovinom. Mislim da najveći gospodarski potencijal leži u državnoj imovini, a tu su teškoće godinama nataložene. Mislim da će biti jako puno posla i da će imati težinu, ali to je jedan temelj za gospodarski oporavak Hrvatske. Svi znamo kako su agencije na niskoj razini učinkovitosti, koliko nestandardizirano postupaju u trošenju sredstava, u korištenju poslovnog prostora, tako da najprije treba napraviti analizu, a na temelju te analize doći ćemo do naziva ministarstva. Najprije ćemo obaviti snimanje svih spornih točaka u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Tu je zastoj golem i mora se to otkočiti, od Jadrana do kontinenta previše je spornih točaka, neriješenih”, rekao je Marić novinarima.

Marić ima veliku podršku politički desnijeg djela HDZ-a, ekonomski sklonijeg državnom intervencionizmu, piše list.

Osim ambicije da drže pod kontrolom upravljanje državnim stanovima, zemljištem, objektima u vojnom vlasništvu i poduzećima u državnom vlasništvu, radi se dijelom i o ideološkom sukobu unutar HDZ-a jer Marić i njegova stranačka baza nisu baš skloni jačem privatizacijskom procesu, dok su Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, i Zdravko Marić, ministar financija, u tom smislu liberalniji.

Podsjetimo, Marić je bučno prosvjedovao u Hrvatskom saboru kao zastupnik kada je njegova Vlada pod vodstvom Tihomira Oreškovića u svibnju ove godine na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa “skinula”osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje. Posebno je bio ogorčen zbog prodaje dijela dionica Končara obveznim mirovinskim fondovima, kao i zbog same najave prodaje ostatka dionica Podravke, što se nije realiziralo.

Jednako tako oštro Marić je kritizirao i privatizaciju Croatia osiguranja koju je provela Vlada Zorana Milanovića, a protivio se i najavi privatiziranja Hrvatske poštanske banke.

U novim okolnostima ta struja HDZ-a na čelu s Marićem ima i podršku Mosta, pa je jasno da je riječ o potencijalnom sukobu čiji će ishod u dobrom dijelu odrediti sudbinu upravljanja državnom imovinom tijekom mandata ove Vlade, piše Jutarnji list.

You may also like

0 comments