Marić: Glavna je obveza i izazov na prihodovnoj strani proračuna

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je na konferenciji Hrvatskih izvoznika “Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2016.“ rekao kako je svjestan da ga se poistovjećuje s proračunom te da njegova glavna odgovornost leži na prihodovnoj strani proračuna. “Opravdano imate velika očekivanja od Vlade, ali i ja imam određena očekivanja i od vas i od cijelog gospodarstva, da zajedno izgradimo određene pomake i u konačnici svi skupa stavimo Hrvatsku i naše gospodarstvo na put oporavka, a potom i rasta”, rekao je  Marić govoreći na konferenciji.

Istaknuo je i da je nakon 12 posto kumulativnog realnog pada BDP-a u proteklih šest godina, za hrvatsko gospodarstvo više nego dobrodošao rast, pa čak i od 2 posto. No, tih 2 posto u nekom srednjoročnom roku nikoga ne bi smjelo zadovoljiti, istaknuo je.  Marić je izvoznicima poručio kako uspjeh Vlade i cijelog gospodarstva dobrim dijelom ovisi o hrvatskim izvoznicima. Vlada će, kako je kazao, nastaviti podržavati HBOR, koji kroz svoje programe može izvoznicima omogućiti lakše dostupna i povoljnija financijska sredstva za bolji izvozni iskorak. Država će kroz sve mjere koje najavljuje – fiskalnu konsolidaciju, stabiliziranje javnog duga, uklanjanje administrativnih barijera – omogućiti lakše poslovanje, a razmišlja se i o nekim elementima poreznog rasterećenja, rekao je.
Marić je ponovio da se ove godine porezi sustav neće mijenjati. “Moramo poslati vrlo jasnu poruku o stabilnosti poreznog sustava”, kazao je Marić, napomenuvši da  je teško reći kada poduzetnici mogu očekivati porezna rasterećenja. Teško je kalkulirati s vremenom, to će ovisiti i o gospodarskoj i proračunskoj situaciji, rekao je. “Moj je cilj i interes da se porezna baza proširi, a porezne stope smanje. U kojem trenutku, u kojim mogućnostima i okvirima, sad je teško reći, ali to je smjer u kojem idemo”, istaknuo je je. Rekao je i da su dva osnovna zadatka postavljena pred poreznu upravu – “efikasna naplata poreza temeljem postojećeg poreznog sustava i iskorak porezne administracije u mnogočemu, kako bi svima nama bio bolji financijski servis”. Ministar financija  ponovio je i da će idućega tjedna pred Vladom biti proračun.
Na skupu je istaknuto kako su za gospodarski rast važne investicije, pri čemu treba staviti u funkciju državnu imovinu i ojačati ulogu HBOR-a. Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban je kazao kako se očekuje da će se do kraja ožujka potpisati ugovor za Kupare, a naveo je i da je pripremljeno 10 investicija, čiji je plan poslan premijeru Tihomiru Oreškoviću te očekuje da će uskoro početi razgovori o tome. Na upit novinara o kojim je projektima riječ, ministar Marić rekao je da će o detaljima govoriti uskoro.

You may also like