Marco Rubio pobijedio na stranačkim izborima u Portoriku

Američki senator Marco Rubio pobijedio je na stranačkim izborima za status predsjedničkog kandidata američkih republikanaca u Portoriku, pokazali su u nedjelju izračuni američkih televizijskih kuća.

Četrdesetčetverogodišnji Rubio uvjerljivo vodi pred ostalim kandidatima na izborima Republikanske stranke za predsjedničkog kandidata u toj pridruženoj američkoj državi, objavili su CNN i NBC News.

Građani Portorika američki su državljani ali ne mogu glasati na američkim predsjedničkim izborima. Mogu glasati na stranačkim izborima za predsjedničke nominacije, podsjeća agencija AFP.

Rubio je u Portoriku osvojio otprilike tri četvrtine glasova, pokazali su izračuni američkih televizijskih kuća, što bi značilo da će imati potporu 23 izaslanika na stranačkoj konvenciji.

Rubio je sin kubanskih doseljenika a odrastao je u Las Vegasu i na Floridi koju danas zastupa u američkom Senatu. Procjene o pobjedi u Portoriku dobra su vijest za njegovu posustalu kampanju a bude li potvrđene, bit će to njegova druga pobjeda, nakon one u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Donald Trump zasada čvrsto drži vodeću poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Glavni mu je konkurent trenutno senator Ted Cruz.

U Demokratskoj je stranci Hillary Clinton učvrstila status najizglednije predsjedničke kandidatkinje iako i senator Bernie Sanders još ima šansi s obzirom na nekoliko pobjeda u posljednje vrijeme.

Clinton i Sanders izaći će u nedjelju na izbore u američkoj saveznoj državi Maine i sudjelovat će u televizijskoj debati samo dva dana uoči stranačkih izbora u Michiganu, državi koja na konvenciju šalje puno delegata, napominje AFP.

You may also like