Home Politika Marco Rubio na meti kritika zbog neiskustva

Marco Rubio na meti kritika zbog neiskustva

by Agencije

Američki senator s Floride Marco Rubio, koji je zbog neočekivano dobrog rezultata na predizborima u Iowi postao novom metom napada republikanskih protukandidata u utrci za predsjedničku nominaciju, bio je izložen žestokim kritikama zbog manjka iskustva u republikanskoj debati u subotu.

Nakon što je u Iowi u ponedjeljak završio na dobrom trećem mjestu, Rubio se nada dobrom rezultatu i u New Hampshireu, idućoj državi u kojoj se održavaju republikanski predizbori u dugom procesu biranja novog predsjednika SAD-a.

Sedmorica kandidata morali su u debati koju je uživo prenosila televizija odgovoriti na širok raspon pitanja koja su se odnosila na njihova stajališta o imigraciji, zdravstvu, terorizmu, vanjskoj politici, policiji, vojsci, veteranima i istospolnim brakovima. U raspravi su se istaknuli guverneri na račun dvojice senatora i dvojice političkih autsajdera. Četrdesetčetverogodišnji Rubio, koji služi svoj prvi mandat u američkom Senatu, bio je izložen žestokim verbalnim napadima. Na pitanje o tvrdnjama da nije spreman za predsjednika SAD-a, rekao je da se ponosi svojim postignućima u Senatu, uključujući poboljšanja u radu američke agencije za ratne veterane i potporu sankcijama protiv terorističkih skupina.

Guverner New Jerseyja Chris Christie, koji upozorava birače da ne glasuju još jednom za sentora u prvom mandatu kao u slučaju Baracka Obame 2008., rekao je da su Rubijevi rezultati slabi i optužio ga da nije nazočio ključnim glasovanjima u Senatu.

Ocijenio je da je Rubio, sin imigranata s Kube, “pametna osoba i dobar čovjek, ali jednostavno nema iskustva da bude predsjednik SAD-a.” Kandidatima je bilo postavljeno i pitanje o sjevernokorejskom lansiranju balističkog projektila sat vremena prije početka debate. Donald Trump je rekao da bi “pustio Kinu da riješi taj problem” jer ona to može učiniti “brzo i kirurški precizno”.

Bivši guverner Floride Jeb Bush rekao je da je Sjeverna Koreja ohrabrena “strateškim strpljenjem Obamine administracije” koja je omogućila takvim zemljama da “ispune prazninu” koju je ostavio SAD. “Novi predsjednik SAD-a morat će vratiti SAD u igru i ako je preventivni napad potreban kako bismo bili sigurni, onda bismo to trebali učiniti”, rekao je.

Donald Trump vodi u anketama u New Hampshireu, koji će glasovati u utorak. Broj kandidata smanjio se na osam nakon što su trojica, senator Rand Paul iz Kentuckyja, bivši senator Rick Santorum iz Pennsylvanije i bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, odustali nakon slabih rezultata u Iowi.

Trump je u Iowi bio na drugom mjestu iza senatora Teda Cruza iz Teksasa. U debati su sudjelovali i guverner Ohija John Kasich te umirovljeni neurokirug Ben Carson. Pozvana jedino nije bila Carly Fiorina, bivša direktorica Hewlett-Packarda. Rezultati predizbora u New Hampshireu odlučit će hoće li još republikanskih kandidata odustati od utrke.

Related Posts