Maras: Dok otimaju novac ugostiteljima, Mostovci broje Vujčiću svaki škamp

U Saboru je nastavljena rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Most, podsjetimo, predlaže da Državna revizija nadzire poslovanje HNB-a i da se o redovitom izvješću HNB-a glasuje u Saboru, ali i da guverner i članovi savjeta HNB-a mogu dobiti najviše dva uzastopna mandata po šest godina.

“Most se poziva na istraživanje da je HNB među najnetransparentnijim središnjim bankama, ali ne navode izvor istraživanja. Možda su ga radili Grmoja i Bulj”, komentirao je SDP-ov Gordan Maras, dodajući da ministri gospodarstva i financija, Martina Dalić i Zdravko Marić “uzimaju novce ugostiteljima. Ali nema veze, mi ćemo za to vrijeme kontrolirati jede li Boris Vujčić (guverner HNB-a) škampe.”

Odgovorio mu je Nikola Grmoja iz Mosta, koji je kazao da želja predlagača nije diranje u neovisnost HNB-a. “Mi sebi ne umišljamo da možemo analizirati transparentnost HNB-a kao što si ne umišljamo da možemo biti ministri poduzetništva bez dana iskustva u realnom sektoru”, kazao je Grmoja.

Uslijedio je Marasov odgovor: “Samo nastavite biti skromni. Vi ste skroman čovjek, to se vidi na vama. I nemojte vjerovati svemu što pročitate po portalima, a rado ću vam proslijediti svoj životopis”.

Građani u ovom trenutku očekuju više, raspravu o poreznoj reformi koja uzima najsiromašnijima, a daje najbogatijima, kazao je Gordan Maras (SDP) također, dodajući da “iskreno podržava predložene izmjene, za razliku od HDZ-a koji ih je iznuđeno podržao”.

Tvrdi da izmjene Zakona o HNB-u nikada ne bi došle na dnevni red da HDZ-u ne trebaju Mostove “ruke”. “Tu treba odati priznanje ljudima iz Mosta, jer bi dogovor Karamarko-Vučić ostao na djelu”, poručio je Maras, koji se slaže da bi Sabor o izvješću HNB-a treba glasovati, ne samo primati ga na znanje.

Hvali Mostovo nastojanje da se unese više transparentnosti u rad HNB-a, no spočitava mu što podržava poreznu reformu koja će, kaže, povećati plaće ljudima iz HNB-a tri do četiri tisuće kuna, a upravi Ine za šest tisuća kuna mjesečno.

Branko Bačić (HDZ) odgovara Marasu da je postojeća pozicija HNB-a na snazi od 2010., da je u tih šest godina, on četiri bio ministar i član Vlade i da ga nitko nije sprečavao da pokrene zakonske izmjene. I za vrijeme vaše, SDP-ove Vlade, Sabor je izvješće HNB-a primao na znanje, toliko o odnosu SDP-a i HNB-a, kaže Bačić.

HDZ-ovac Željko Reiner odbacuje Marasove tvrdnje da SDP iskreno podržava veću transparentnost HNB-a, a HDZ “iznuđeno”, te da je sve smišljeno samo da se ocrni guverner HNB-a Boris Vujčić. “Zar mislite da se nitko ne sjeća da je upravo SDP stavio guvernera Vujčića zato jer je bio osobni prijatelj predsjednika vaše stranke Zorana Milanovića”, poručio je SDP-ovu zastupniku. “Ako smo s nekim dobri, nemamo obavezu prema njemu, kao u HDZ-u gdje imaju prema gospodinu koji je konzultant MOL-a, koji je bio intimus vašeg predsjednika. Družba je družba, a služba je služba, Pepermint je družba, a Vlada i HNB su služba”, uzvraća Maras.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) poručuje da se u Saboru moraju polagati računi za dobru i lošu politiku, da je HNB jedina institucija koja nije pod nadzorom države i to debelo koristi. O izvješću HNB-a mora se glasovati u Saboru, kaže Lovrinović, koji je pokazao prijedlog novog zakona o HNB-u koji želi dati Mostu kako bi se HNB stavio pod demokratski nadzor.

You may also like