Mappes Niediek: Milanović je loš interpretator viceva

Jedan od najboljih poznavatelja Balkana među novinarima njemačkog govornog područja Norbert Mappes-Niediek u listu Frankfurter Rundschau piše: “Kao mlad bio je ‘mangup’, to Zoran Milanović rado kaže za sebe, mangup koji je sa svojim dečkima u zagrebačkom predgrađu Trnju često upadao u tuče. Taj ton mu očito nije ni kao odraslom državniku stran. ‘Šaraj malo, brate’, poručio je Milanović svom beogradskom kolegi.

Time je htio reći da Srbija ne bi trebala ciljano slati sve izbjeglice s Bliskog i Srednjeg istoka u Hrvatsku nego malo i prema Mađarskoj, Bosni, Rumunjskoj. Ta formulacija”, objašnjava autor neupućenom čitateljstvu, “potječe iz jednog prostog vica koji je obojici političara dobro poznat iz njihove jugoslavenske mladosti.”

Mappes-Niediek dalje objašnjava tijek eskalacije, oštre riječi s obje strane: “U međuvremenu Beograd i Zagreb komuniciraju kao u ‘balkanskoj krčmi’ iz poslovice. Milanović je nesputano brbljao o ogradi koju je Mađarska podigla ‘protiv barbara, dakle Srba’ i poručio da je Hrvatska ‘starija i pametnija’ od Srbije.” Bez ikakvih diplomatskih obzira je, konstatira njemački novinar, hrvatski premijer iznio teoriju da su Srbija i Mađarska napravile tajni sporazum samo kako bi njemu naškodile.

U tekstu se objašnjava da je Milanović usred predizborne kampanje i da se može nadati kako će mu “zatvaranje granica i vulgarni duktus donijeti korist”: “Javno mnijenje u Hrvatskoj je stabilno prijateljski nastrojeno prema izbjeglicama, a svađa s nevoljenom susjedom Srbijom uvijek se dobro prima u biračkom tijelu. Tako je socijaldemokrat na čelu vlade, koji obično nema sreće, odjednom ukrao šou oporbenom HDZ-u koji već mjesecima potpiruje antisrpske resentimane. Ali kao i puno puta do sada, Milanović je pretjerao i sada ga se promatra s rastućom skepsom.”

Tekst u listu Frankfurter Rundschau završava zaključkom da Milanovićeva teorija o tajnom savezu Srba i Mađara nije baš potpuno bez temelja: “Kada je Hrvatska počela slati izbjeglice prema Mađarskoj, mađarski ministar vanjskih poslova je izjavio da više nema nikakvih razgovora sa Zagrebom “do izbora” – što ukazuje na mađarske nade da će te izbore dobiti HDZ. I beogradskog premijera Vučića prati glas da se bolje razumije s nacionalistima nego sa socijaldemokratima iz susjednih zemalja. Do popuštanja napetosti između Srbije i Kosova došlo je tek kada su u obje zemlje na vlast stigle stare ratne stranke – koje očigledno imaju razloga međusobno se poštovati.“

Beogradski dopisnik njemačke agencije dpa citira skandalozne naslove iz srpskih tabloida kojima se vrijeđa Milanović i objašnjava ih ovako: “U Srbiji je s posebnim ogorčenjem primljena činjenica da je Milanović često u svojim napadima udarao ispod pojasa i da se u njegovim riječima uvijek mogla čuti dobra porcija civilizacijske prepotencije. S porukom tipa: Mi smo članica EU-a, a vi samo Balkanci! U to se uklapa i Milanovićeva reakcija na napade srbijanskih novina: ‘Naši mediji nisu takvi, oni su pametniji.'” (DW.de)

You may also like