Manpower: Tempo apošljavanja će se usporiti

Tempo zapošljavanja blago će oslabiti u trećem tromjesečju, pokazuje globalno istraživanje agencije Manpower, a najveći optimizam ponovo iskazuju poslodavci na Tajvanu i u Indiji dok su najslabije prognoze zapošljavanja u Italiji i Brazilu. Prognoze zapošljavanja u trećem tromjesečju većinom su pozitivne, pa tako poslodavci u 40 od ukupno 42 zemlje i teritorija obuhvaćena istraživanjem najavljuju povećanje broja radnika, konstatira agencija u redovnom tromjesečnom istraživanju.

Tempo zapošljavanja bit će ipak neujednačen i u cjelini nešto sporiji nego u drugom tromjesečju kao i u odnosu na isto lanjsko razdoblje, konstatiraju u Manpoweru. Na tromjesečnoj su razini izgledi za zapošljavanje u razdoblju od srpnja do rujna poboljšani u 11 zemalja i teritorija a pogoršani u njih 22. Na godišnjoj razini snažniji tempo zapošljavanja nazire se u 15 zemalja a pogoršanje u njih 23, pokazuje istraživanje.

U regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA) pozitivne prognoze zapošljavanja najavili su poslodavci u 23 od ukupno 24 zemlje. Na tromjesečnoj razini poboljšane su prognoze zapošljavanja u sedam zemalja te regije a pogoršane u njih 10. Na godišnjoj razini poboljšanje se nazire u 11 zemalja regije EMEA a pogoršanje u njih 10. Najsnažniju potražnju za radnom snagom ponovo najavljuju poslodavci u Turskoj a slijede oni u Izraelu i Slovačkoj. Najslabiju prognozu iznijeli su pak talijanski poslodavci, koji će neto otpuštati radnike, utvrdili su u Manpoweru.

Na globalnoj su razini najveći optimizam u pogledu zapošljavanja u trećem ovogodišnjem tromjesečju iskazali poslodavci na Tajvanu, u Indiji, Japanu i Sjedinjenim Državama. Najskromnije planove najavili su – uz Italiju – poslodavci u Brazilu, kao i u prethodnom istraživanju.

You may also like