Manjinski zastupnici podržali Hrvatsku raste

Izabrani zastupnici nacionalnih manjina sastali su se u ponedjeljak u Saboru, a zastupnik talijanske manjine Furio Radin je nakon sastanka izvijestio kako je “opće opredjeljenje” da u formiranju parlamentarne većine i vlade podrže SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste, a hoće li to i potvrditi potpisima, odlučit će nakon konzultacija dijela zastupnika s udrugama koje su ih kandidirale.

Radin je novinarima kazao kako su na sastanku bili svi manjinski zastupnici, uključujući i dvoje čiji su mandati potvrđeni tek na ponovljenim izborima na sedam biračkih mjesta u nedjelju.  “Opće je opredjeljenje da se podrži koalicija Hrvatska raste, a za potpise je potrebno pričekati da se zastupnici koje su predložile udruge nacionalnih manjina konzultiraju s tim udrugama”, kazao je Radin. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac uvjeren je kako će zastupnici nacionalnih manjina do kraja radnog tjedna usuglasiti hoće li i potpisima podržati političku grupaciju koju je Klub nacionalnih manjina sklon podržati.

Kazao je kako su stranačka tijela SDSS-a već donijela svoje odluke, ali da će ostvarenje tih odluka uskladiti s odlukom ostalih zastupnika nacionalnih manjina. “Naš je stav da idemo kao jedinstven klub s ostalim zastupnicima nacionalnih manjina i toga ćemo se držati”, kazao je Pupovac. Na pitanje namjerava li SDSS sudjelovati u izvršnoj vlasti ili tek podržati SDP-ovu vladu, odgovorio je kako je “ovoga trena puno važnije pitanje kojih će opredjeljenja biti vlada nego hoće li SDSS i na koji način u njoj sudjelovati”. “Želimo ojačati participaciju nacionalnih manjina u političkom životu Hrvatske”, dodao je.

Pupovac je demantirao informacije nekih medija da srbijanski premijer Aleksandar Vučić pritišće SDSS da u sastavljanju vlade podrži HDZ. “Da su ti mediji pitali mene, predsjednika stranke ili ostale članove rukovodstva SDSS-a, rekli bismo im da nikakvih pritisaka nije bilo od nikog, a najmanje od Aleksandra Vučića”, kazao je Pupovac. Radin je najavio i kako će zastupnici nacionalnih manjina do kraja tjedna objaviti zajednička stajališta vezana uz pitanja nacionalnih manjina te unaprijeđenja tolerancije i vladavine prava, odnosno program Kluba. Na pitanje zašto su odlučili podržati upravo koaliciju Hrvatska raste dvojica manjinskih zastupnika nisu odgovorila, a Radin je ponovio kako je riječ “samo o općem opredjeljenju koje je danas prevladalo i atmosferi koja vlada u Klubu”.

You may also like