Manjinski zastupnici na istim stajalištima nakon drugog kruga konzultacija

Izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su u ponedjeljak došli na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović potvrdili su svoje ranije stavove u pogledu davanja mandata za sastavljanje nove Vlade.

Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ponovila je da se nije opredijelila dodavši da se manjine “trebaju pridružiti većini”, a ostali zastupnici potvrdili su svoju podršku koaliciji Hrvatska raste i Zoranu Milanoviću kao mandataru.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kazao je da su predsjednici Republike ponovili stav SDSS-a “da i u ovom krugu konzultacija ostaju kod istog stajališta”. “Prethodnu podršku dajemo koaliciji Hrvatska raste i Milanoviću kao kandidatu za mandatara”, dodao je. Novinare je zanimalo jesu li spremni svoju podršku dati Domoljubnoj koaliciji, s obzirom na to da su takvu Pupovčevu izjavu proteklog vikenda prenijeli srbijanski mediji, a Pupovac je odgovorio da je to poznata mogućnost, no da ju HDZ svakim danom umanjuje svojim postupcima.

“Neki mediji imaju sklonost da od riječi naprave vijest, ali to nije vijest, to je naša stara pozicija o kojoj smo govorili i prije i nakon izbora. Ali, tu mogućnost ta stranka, a posebno njeno vodstvo, iz dana u dan sve više smanajuje postupcima prema SDSS-u i postupcima u političkom prostoru”, rekao je.

Upitan o bivšem izabranom zastupniku s liste SDSS-a, a sada bivšem članu stranke Mirku Raškoviću, Pupovac odgovorio da je i predsjednici Republike rekao da kod SDSS-a “nema ništa novo”, osim da su “pod nerazjašnjenim okolnostima izgubili jednog člana”. Dodao je i da s Raškovićem nemaju kontakta izrazivši zbog toga zabrinutost. “Posebno smo zabrinuti zbog indicija koje su se u međuvremnu dodatno pojavile i u vezi s njim i u vezi s političkim stanakama koje su oko njega plele ili pletu mrežu”, rekao je. Podsjetimo, Rašković je nakon prvog kruga konzultacija izjavio da je izložen pritiscima u stranci vezano uz davanje potpore mandataru Vlade.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je također podršku koaliciji Hrvatska raste, ali i upozorio da ostaje još jedna nepoznanica jer se, kaže, ne zna što će se danas nakon razgovora koji počinju u 12 sati “dogoditi između Mosta i dviju koalicija”, Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. “U slučaju, malo vjerojatnom, da dođe do koalicije u troje, manjine bi se trebale u svakom slučaju upoznati s Mostom s kojim nismo imali nikakve kontakte”, objašnjava Radin. Trebali bismo upoznati tog trećeg partnera i vidjeti, koje su njihove moguće reforme u pogledu nacionalnih manjina, dodaje. “Bez manjina je moguće formirati vladu, ali ne stabilnu vladu”, smatra Radin te ponavlja da je takva koalicija “malo vjerojatna”, ali i da Mosta treba kontaktirati s manjinama.

Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još 11 drugih nacionalnih manjina kratko je novinarima potvrdio da ostaje pri ranijem stavu i podržava koaliciju Hrvatska raste. Na isto pitanje zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek kazao je: “Isto kao i zadnji put, očekujemo da, ukoliko netko bude imao većinu, da će predsjednica Republike imenovati mandatara s kojim ćemo onda dalje krenuti u razgovor”, dodao je. Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas novinarima je kratko rekao tek: “Najgore je kad čovjek mijenja stavove”.

You may also like