Manjinska vlada u Federaciji BiH

Ministri u vladi Federacije Bosne i Hercegovine iz stranke Demokratske fronte (DF) u petak su i službeno podnijeli ostavke na svoje dužnosti čime je vlada tog entiteta i formalno postala manjinska. Ostavke je u svoje ime i u ime stranačkih kolega predsjedniku FBiH Marinku Čavari predao zamjenik federalnog premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić.

On je uoči podnošenja ostavki izjavio kako u DF-u nisu mogli pristati na nezakonitosti i da se stoga povlače iz vlasti no ostaju spremni poduprijeti reformske procese.”DF ostaje privržena reformama i promjenama i britansko-njemačkoj inicijativi”, kazao je Remetić. DF na čijem je čelu Željko Komšić u vladi FBiH do sada je imala potpredsjednika i tri ministra a vlada iz koje su istupili trajala je tek nešto više od dva mjeseca. Zastupnički dom parlamenta FBiH vladu je potvrdio 31. ožujka a ona je uspostavljena kroz koalicijski sporazum što su ga na temelju rezultata izbora iz listopada 2014. godine postigli DF, Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.

Ta je koalicija uzdrmana već nakon mjesec dana a razlog je bio inzistiranje HDZ BiH na hitnim smjenama uprava tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Iz DF-a su se tome protivili uz konstataciju kako ne žele sudjelovati u još jednom stranačkom preuzimanju nadzora nad profitabilnim javnim tvrtkama. SDA se u ovom odmjeravanju priklonila HDZ-u pa je DF stoga odlučio napustiti vladajuću koaliciju na entitetskoj razini. Komšić je u intervjuu kojega je u petak objavio “Dnevni avaz” ustvrdio kako su SDA i HDZ prekršili dogovor koji je podrazumijevao da se u prvoj fazi imenuju nove uprave tvrtki koje prave gubitke ali i da se to radi sukladno zakonu odnosno da to učine skupštine dioničara a ne vlada odnosno preko nje političke stranke kako su to posebnom odlukom donesenom prije dva tjedna odlučili SDA i HDZ.”Oni misle da zakone treba poštovati samo kada njima odgovara. Ja opet mislim da se zakoni moraju poštovati i kada vam se ne sviđaju”, kazao je Komšić optuživši dosadašnje koalicijske partnere za bahato ponašanje.

Prije podnošenja ostavki ministri iz DF-a inicirali su podnošenje tužbe zbog odluke vlade koju smatraju nezakonitom a ocjenu njene ustavnosti od Ustavnog suda FBiH zatražio je Milan Dunović, potpredsjednik entiteta koji je također član DF-a. SDA i HDZ su sada suočene sa situacijom u kojoj moraju naći novog partnera u vlasti ili pokušati funkcionirati s manjinskom vladom. Nastojanje predsjednika HDZ Dragana Čovića da za novog partnera pridobije Savez za bolju budućnost (SBB) je propao jer je lider te stranke Fahrudin Radončić izjavio kako ne želi u vlast zajedno sa SDA koju predvodi Bakir Izetbegović.

Drugi potencijalni partner SDP BiH još ranije je potvrdio kako ne želi u vlast pa preostaju još pregovori s nekoliko manjih stranaka kako bi se pokušalo dobiti barem tijesnu većinsku potporu u parlamentu. Kriza vlasti u Federaciji BiH nema izravne posljedice po funkcioniranje vladajuće većine na državnoj razini u kojoj također sudjeluje DF a Komšić je potvrdio kako u njegovoj stranci ne razmišljaju o napuštanju Vijeća ministara BiH. Na državnoj razini uz DF, SDA i HDZ u koaliciji su i Srpska demokratska stranka (SDS) te Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP) kao partneri iz Republike Srpske.

You may also like