Home Ekonomija Manipulacija brojem nezaposlenih i brojem zaposlenih

Manipulacija brojem nezaposlenih i brojem zaposlenih

by Agencije

Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst ustvrdio je u nedjelju, na konferenciji za novinare, kako aktualna vlast manipulira s podacima o nezaposlenosti i da joj tržište rada služi kao poligon za predizborne obmane građana te da se boje iznijeti stvarne podatke o gospodarstvu u njihovu mandatu.

Naveo je kako se ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić hvali podacima da je nestalo 200 tisuća radnih mjesta, ali i otvoreno 220.000 novih u što, kako je rekao, može povjerovati samo onaj tko ne poznaje tržište rada. Prema Kunstovim riječima, broj zaposlenih trebao bi biti noćna mora aktualne vlasti, a ne da se time još hvale. Ustvrdio je kako su prešutjeli podatak da je u u četiri godine njihova mandata, a upravo u srpnju ove godine, bilo najmanje zaposlenih u Hrvatskoj odnosno 1.364.000 što je u usporedbi sa srpnjem 2001. manje za 62.000 radnih mjesta.

Kunst se osvrnuo i na izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića da građevinski sektor vraćaju u život, podsjetivši da je broj zaposlenih u građevinarstvu pri dolasku aktualne vlade na vlast 2011. bio 107.000 radnika s udjelom u BDP-u iznad šest posto. U srpnju ove godine u građevinarstvu je bilo zaposleno 69.992 radnika, što znači da je ‘nestalo’ oko 40 tisuća radnika, odnosno 40 posto, a udio u BDP-u je manji od tri posto.

Vladajući se vole pohvaliti kako je to najveći pad nezaposlenosti u posljednjih šest godina, a istodobno je i najmanja zaposlenosti u Hrvatskoj, naglasio je Kunst. Upozorio je kako se svakog mjeseca oko 10.000 nezaposlenih izbriše iz evidencije pa je tako od početka godine do srpnja 2015. izbrisano 62.000 nezaposlenih, a 2014. godine 137.243 nezaposlenih uz primjenu manipulativnog termina -“neaktivno traženje posla”. Oni su i dalje nezaposleni samo ih nema u službenoj statistici, upozorio je Kunst.

Optužio je aktualnu vlast da šuti o egzodusu hrvatskih građana koji je više od 100.000 otišlo u inozemstvo trbuhom za kruhom, među kojima je i dobar dio onih brisanih iz evidencije nezaposlenih. Također je napomenuo kako se Vlada ne hvali izvještajem Eurostata iz lipnja 2015. godine prema kojemu se Hrvatska nalazi na drugome mjestu zemalja u kojima najviše ljudi bezuspješno traži posao, a ispred je jedino Španjolska, te da u Hrvatskoj 20.000 zaposlenih ne prima plaću.

Danas je 65 posto mladih nezaposleno, a 35 posto koji su zaposleni rade pretežito na određeno i slabije su plaćeni od onih koji rade na neodređeno. Upitan što bi HDZ učinio da je na vlasti, Kunst je rekao kako bi bolje iskoristili sredstva iz europskog socijalnog fonda za zapošljavanje i počeli rješavati problem neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te poduzeli niz drugih mjera.

Related Posts