Manevri ukrajinske i američke vojske na Crnom moru

Američki razarač USS Ross i ukrajinska fregata Getman Sagajdačni sudjelovali su u dvodnevnoj pomorskoj vježbi na Crnome moru koja se završila u utorak, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Zadaća ove vježbe “protuzračne i protupodmorske obrane” je “jačanje suradnje unutar multinacionalne skupine po NATO-ovim standardima”, ističe ministarstvo u priopćenju.

U vježbi su na ukrajinskoj strani sudjelovali i helikopter KA-27 te zrakoplov AN-26. Ukrajina koja je u oružanom sukobu s proruskim separatistima na istoku zemlje u kojemu je u više od godinu dana poginulo oko 6400 ljudi, u zadnje vrijeme je održala više zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Državama, što je razbjesnilo Rusiju. Krajem travnja tristotinjak američkih padobranaca raspoređeno je na zapadu Ukrajine (u operaciji pod nazivom Neustrašivi čuvar), gdje devetstotinjak ukrajinskih vojnika obučavaju za borbu s pobunjenicima na zahtjev Kijeva. Operacija će trajati šest mjeseci.

Rusija optužuje SAD da je krajem 2013. i početkom 2014. organizirala narodnu pobunu na trgu Majdanu u Kijevu, koja je ugušena u krvi, a završila se padom režima proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Nakon toga je u ožujku 2014. anektiran Krim i pokrenuta separatistička pobuna na istoku. Kijev i Zapad optužuju pak Moskvu da naoružava proruske pobunjenike na istoku i da je ondje rasporedila svoje snage, što Moskva niječe.

You may also like