Malo optimizma ostalo nakon ovogodišnjeg Davosa

Analitičari

Netom završeni sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu, prema analitičarima, ulijevao je određeni optimizam unatoč izazovnim uvjetima. Prema ocjeni sudionika, izgledi za recesiju su se posljednjih tjedana donekle smanjili, ali izazovi, predvođeni ratom u Ukrajini, i dalje zahtijevaju punu pozornost.

Središnje teme foruma bile su energetska i prehrambena kriza, visoka inflacija uz nizak rast i visoku zaduženost gospodarstava, novi izazovi za industriju, socijalne ranjivosti i geopolitički rizici.

Kako je na današnjem okruglom stolu naglasila Kristalina Georgieva, prva dama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi francuska novinska agencija AFP, unatoč brojnim izazovima, moguće je osjetiti malo optimizma. “Uvjeti su manje loši nego što smo se bojali prije nekoliko mjeseci”, rekla je.

Nagovijestila je da bi MMF krajem mjeseca mogao povećati prognozu globalnog gospodarskog rasta za ovu godinu. Ujedno je upozorila na prevelika očekivanja. “Manje loše ne znači nužno i dobro”, naglasila je.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde također je u četvrtak ocijenila da su “posljednjih tjedana vijesti postale mnogo pozitivnije”. Retorika se promijenila s pojma “recesija” na “manji pad”. “Godina koja je pred nama neće biti briljantna, ali će biti puno bolja nego što smo očekivali”, dodala je.

Sudionici foruma nisu mogli zaobići ni pitanje klimatskih promjena. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ocijenio je da je “bitka izgubljena” i da svaki tjedan donosi “novi klimatski užas”. Ocijenio je da je obveza da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijske razine gotovo “eksplodirala” te da svijet ide prema porastu temperature od 2,8 stupnjeva.

Sastanak WEF-a obilježili su i prosvjedi klimatskih aktivista. Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg optužila je sudionike tribine da oni “praktički najviše pridonose uništenju planeta”. Kako je rekla, apsurdno je slušati “elitu iz Davosa” oko rješavanja klimatske krize.

You may also like