Home Europska unija Mali broj izbjeglica u Njemačkoj pronalazi posao

Mali broj izbjeglica u Njemačkoj pronalazi posao

by Agencije

Unatoč povoljnim kretanjima na tržištu rada samo mali broj od gotovo milijun izbjeglica koliko ih je prošle godine stiglo u Njemačku je pronašlo zaposlenje, proizlazi iz istraživanja Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) iz Nuernberga objavljenog u ponedjeljak.

„Od prosinca 2015. pa do studenoga 2016. samo 34.000 izbjeglica je pronašlo zaposlenje, njih oko 400.000 je prijavljeno kao nezaposleno”, rekao je za agenciju dpa direktor IAB-a Joachim Mueller.

Pritom se radi o izbjeglicama iz izvaneuropskih zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka, Nigerije i Eritreje. Od tih 34.000 koji su pronašli posao, njih 22 posto radi uz posredstvo tvrtki za iznajmljivanje radnika na određeno vrijeme, a velik dio radi u slabije plaćenim sektorima poput ugostiteljstva. „Velika je iluzija vjerovati da ćemo velik broj izbjeglica zaposliti na dobro plaćenim radnim mjestima, primjerice u automobilskoj industriji“, rekao je Mueller koji je od politike zatražio pojačane napore u procesu integracije izbjeglica, posebice učenju jezika što je temeljni preduvjet za napredovanje na tržištu rada.

Istodobno s dolaskom izbjeglica nastalo je i 50.000 novih radnih mjesta, ponajprije u javnom sektoru, a ta su mjesta uglavnom popunjena Nijemcima, rekao je. Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung javlja u broju od nedjelje, pozivajući se na informacije iz ministarstva unutarnjih poslova, kako su posebno izbjeglice iz Afganistana problematične glede integracije u tržište rada. „Desetljeća građanskog rata u toj zemlji utjecala su na izuzetno nisku obrazovnu razinu izbjeglica iz” Afganinsta, kaže se u izvješću.

Njemačka vlada počela je prošli tjedan vraćati Afganistance kojima je odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj. Od početka ove godine u Njemačkoj je 1,2 milijuna osoba podnijelo zahtjev za azilom.

Related Posts