Maletić: Ovisimo o sigurnosnoj procjeni i lijepom vremenu

Ivana Maletić, HDZ, komentirala je rast BDP-a u trećem kvartalu, od 2,8 posto. “Raduju nas pozitivna kretanja BDP-a i nimalo ne iznenađuje. Analitičari su procjenjivali da će to biti između dva i tri posto, ali ono što nas muči je da se naš rast ne temelji, još uvijek, na zdravim ekonomskim osnovama”, rekla je Maletić.

Potkrijepila je svoje izjave tablicom koja pokazuje kretanje BDP-a prema proizvodnoj metodi. “Od deset sektora, osam pada ili stagnira, a dva su ona koja pridonose i rastu. To je ono što je vezano uz turizam i prerađivačku industriju. To znači da ovisimo o sigurnosnoj situaciji i lijepom vremenu. A zašto o prerađivačkoj? Zato što lani rafinerija Sisak nije radila. To je tako na niskim razinama, a također vidimo i pojačan rast uvoza u odnosu na izvoz. Znači, rast izvoza je 8,0 posto, a uvoza 8,1 u zadnjem kvartalu. Dok poljoprivreda i dalje pada, ukupne investicije su pale preko 30 posto, a rast koji se počeo događati, trebao se događati puno prije što se moglo postići da su se koristili EU fondovi. Bitno je napomenuti da se ovaj rast, od 2,8 posto, dogodio zbog deflacije. Ušli smo u spiralu pada cijena i ekonomskog bogatstva, odnosno pala je cijena nafte pa to utječe na BDP. To nije ono što želimo u Hrvatskoj, želimo rast kroz ostvarivanje novih radnih mjesta i da naš izvoz raste temeljem naše proizvodnje. To se ne može dogoditi samo od sebe, nego samo ako imamo Vladu spremnu na reforme. Ovakav rast nas dovodi do europskih nepopularnih ljestvica, po čemu smo postali prepoznatljivi, taj nezdravi vlast”.

Obzirom da je Vlada ranije potpisala sporazum s javnim službama, ne može se dogoditi povećanje plaća dok BDP ne bude rastao dva kvartala za redom, novinari su pitali Ivanu Maletić iz HDZ-a treba li taj dogovor sad poštovati.

Maletić smatra da bi sindikati trebali biti racionalni i ukoliko HDZ dobije mandat za sastavljanje Vlade, da će se s njima dogovoriti ono što je realno moguće, a to je sjesti za stol i dogovoriti poček primjene te odluke. “Drugim riječima, ovo je minimalan rast i u ovom trenutku ne bi bilo dobro aktivirati taj sporazum, pogotovo uzme li se u obzir da samo kamate sad iznose 12 milijardi, a taj rast nije dovoljan ni za pola kamata”, rekla je Maletić.

You may also like