Maletić: Nebi trebalo biti problema sa europskim financiranjem Pelješkog mosta

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je na Hrvatskom radiju detaljno izvijestio javnost koji su koraci važni za početak gradnje Pelješkog mosta te je istaknuo kako će se do ljeta odlučiti tko će ga graditi.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić  istaknuo je važnu ulogu izgradnje Pelješkog mosta i njegove vezivne uloge hrvatskog teritorija kopnenim putem s najjužnijim dijelom Hrvatske.

“Meni je žao što se ranije nije počelo s izgradnjom Pelješkog mosta. Ja na tom projektu radim još od 2006. godine. Spletom okolnosti mi nismo još u poziciji da aktiviramo gradilište u Malostonskom zaljevu. Toplo se nadam da su prevladavani svi problemi, da je sad sve samo stvar tehnike te da će se financiranje projekta od strane EU riješiti na proljeće 2017. godine”, istaknuo je Bačić.

“Po mom mišljenju nije trebalo dolaziti ni do obustave gradnje. Naime, za taj projekt postojala je građevinska dozvola i potpisani su bili ugovori s hrvatskim izvođačima. Radovi su bili započeti i njegov završetak se očekivao do 2014. godine. Vlada Zorana Milanovića tražila je varijante kako bi zaobišla izgradnju Pelješkog mosta. I to se pokazalo na kraju bespredmetnim. Europska komisija je u zajedništvu s našim stručnjacima priznala izvrsnost kvalitete Pelješkog mosta i smatra ga najsvrsishodnijem načinu povezivanju Hrvatske”, poručio je HDZ-ov Branko Bačić govoreći o važnosti Pelješkog mosta.

Kako je nadodao, Pelješki most Hrvatskoj je važan jer njegovom izgradnjom uspostavila bi se čvrsta cestovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija.

“Na taj način Dubrovačko-neretvanska županija povezala bi se s ostatkom hrvatskog teritorija što bi bitno doprinijelo razvitku Dubrovnika, poluotoka Pelješca i cijele najjužnije hrvatske županije, dakle, njime bi u potpunosti bio povezan hrvatski teritorij, prekinut Bosnom i Hercegovinom.”

Kako je izvijestio ministar Butković, Hrvatske ceste raspisale su 21. lipnja natječaj za prikupljanje ponuda građevinskih poduzeća zainteresiranih za gradnju Pelješkog mosta, čiji radovi u prvoj fazi koštaju 1,75 milijardi kuna. No, natječaj je zaustavljen 7. listopada zbog žalbe sudionika, a sada će prvoj fazi doći kraj u roku dva tjedna. Potom slijedi druga faza sredinom siječnja kada će se odlučivati tko će graditi Pelješki most, a o čemu će se odlučiti do ljeta.

“Mislim da oni koji su se žalili nisu bili ni kvalificirani za izvođenje radova što je dodatno pomaknulo izgradnju mosta s ove jeseni na ljeto iduće godine. Bar je ovaj prvi stupanj natječaja završen pa će se kao što je najavljeno znati tko ide za petnaestak dana u 2. stupanj odlučivanja te do ljeta tko će graditi Pelješki most. Paralelno s time očekujemo i pozitivno mišljenje JASPERS-a, EU fonda zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama. Naime, Hrvatska je aplicirala projekt Pelješki most za financiranjem EU čija ukupna cijena iznosi 370 milijuna eura te se od EU očekuje financiranje od 78 posto, odnosno iznos od ukupno 300 milijuna eura”, pojasnio je naš sugovornik.

Hoće li i hrvatski izvođači sudjelovati u izgradnji Pelješkog mosta, Bačić ne može znati, ali vjerujem da će hrvatski građevinarci sudjelovati većim dijelom u njegovog izgradnji.

“Izgradnja Pelješkog most predviđena je do 2021. Riječ je o jednom zahtjevnom projektu koji će uz most uključivati i pristupne ceste i tunele”, pojasnio je Branko Bačić.

Napominje da je Pelješki most projekt od nacionalnog interesa.

“Dva odvojena dijela Hrvatske konačno će se spojiti kopnenim putem. To je velika stvar, jer na taj način mičemo Hrvatsku iz prometne izolacije. Dovodimo građane južnog dijela Hrvatske u ravnopravni položaj s drugim dijelovima Hrvatske, odnosno da bi došli iz Dubrovnika u Zagreb morate četiri puta prijeći granicu. Osobito je komplicirano za prijevoz roba jer se prolaze carine. Ono što donosi Pelješki most je to što približava i Pelješac, Mljet te Korčulu Hrvatskoj. On će pridonijeti gospodarskom oporavku tog dijela zemlje”, zaključio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Ivana Maletić, hrvatska eurozastupnica, potvrdila nam je da za financiranje Pelješkog mosta od strane EU ne bi trebalo biti problema.

“S obzirom da je to projekt za koji je ostavljen novac u fondovima EU, vjerujem da neće biti problema ukoliko dostavljena dokumentacija bude dobra. Sve ovisi o ocjeni JASPERS-a, koje treba izdati potvrdu o pripremljenosti projekta. Ukoliko JASPERS odobri projekt, Europska komisija će u vrlo brzom vremenu odobriti projekt, jer se na njegove ocjene oslanja u velikoj mjeri. U roku od tri mjeseca bi EK trebala donijeti odluku oko bilateralnog sporazuma. Nadamo se da će sve ići po planu”, istaknula je Maletić za direktno.hr.

You may also like