Male bh hidroelektane s velikim gubicima

Velike štete

Male hidroelektrane u Bosni i Hercegovini koje su proteklih godina izgradili strani investitori posluju s milijunskim gubicima ili s vrlo skromnom dobiti. Zaštitnici okoliša smatraju kako je plaćena velika cijena za projekte od kojih nema velike koristi, piše portal Capital.

Na objektima koji su nepovratno promjenili izgled rijeka zaposleno je tek nekoliko radnika zbog procesa koji je automatiziran. Korist za državu je također mala jer je porez na dobit skroman ili ga uopće nema.

Kompanija EHE iz Banja Luke u vlasništvu je austrijske kompanije Kelag i upravlja s dvije hidroelektrane u RS na rijeci Ugar u Kneževu. Svake godine od osnivanja posluje negativno.

Iako je prošle godine kompanija imala rekordne prihode od 5,9 milijuna maraka (oko 3 mil. eura) prijavljen je gubitak od 689.576 maraka. Gubitak kompanije od osnivanja iznosi 23,8 milijuna maraka.

Direktor Slobodan Lončar kaže kako rezultat ne pokazuje stvarno stanje.

Kelag je većinski vlasnik i tvrtke LSB Elektrane, pod čijim okriljem radi postrojenje Medna, izgrađeno pokraj izvora rijeke Sane. Prihodi su lani bili rekordnih 2,6 milijuna KM, ali dobiti nije bilo. Zaposlen je bio samo jedan radnik.

Ostvaren je gubitak od gotovo 960.000 maraka čime je nastavljen negativan trend iz prethodnih godina, tako da akumulirani gubitak iznosi gotvo pet milijuna maraka.

U Federaciji BiH Kelag ima pet HE kojima upravlja kompanija Interenergo. Godinu 2021. završili su s plusom od 10.727 maraka, nakon gubitka od gotovo 250.000 KM iz 2020. godine.

Velike gubitke bilježe i četiri HE tvrtke Intrade iz Sarajeva u vlasništvu slovenskog Petrola. Od osnivanja njihov minus je 12,5 milijuna KM (6,3 mil. eura).

Niti 2012, nije bila izuzetak jer je napravljen minus od gotovo 400.000 KM.

Tvrtka EBH iz Sarajeva iza kojeg stoji austrijska kompanija Energy Eastern Europe Hydro Power na području Zeničko-dobojskog kantona ima četiri male HE.

Posljednje četiri godine posluju negativno s ukupnim gubitkom od gotovo 1,2 milijuna maraka.

Austrijanci imaju svoju kompaniju u RS, ERS male hidroelektrane, a preko nje upravljaju s dvije HE u Općini Rudo.

One su nakon dvije godine u minusu konačno ostvarile dobit od gotovo 170.000 maraka.

Robert Oroz, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, podsjeća kako u BiH radi 120 malih HE, a da je barem još 353 u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) sve male hidreoelektrane prošle godine proizvele su samo 2,54 posto od ukupno proizvedene električne energije u zemlji.

You may also like