Maldini: Mesijanstvu Mosta je došao kraj

Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak ipak odlučio podržati HDZ, ostalo je upitno koji su motivi ostali iza te neočekivane odluke jer je do jučer glasno odbijao mogućnost suradnje.

Politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku smatra da je Plenkovićev nedavni poziv HSS-u da se vrati u krilo desnog centra i svojem prirodnom okruženju ohrabrio Beljakove oponente, poglavito Marijanu Petir i ljude oko nje, koji su ozbiljno zaprijetili Beljaku i njegovoj poziciji

Taj pritisak, objašnjava Pero Maldini, poprimio je razmjere unutarstranačkog puča, poglavito jučer s grotesknom scenom s vilama kojima bi ona trebala počistiti sve što ne valja u HSS-u. ‘Uz neprihvatljivo zazivanje političkog nasilja, ta situacija svjedoči o dubokim, mahom ideološkim podjelama u HSS-u, i to između pobornika suradnje s HDZ-om i onih za suradnju s ljevicom, a koje su sada izašle u potpunosti na vidjelo’, kaže politolog. Jednako tako, nastavlja dalje, to svjedoči i o podjeli na interesno-klijentelističkoj osnovi budući da je ista Marijana Petir, sada korifej desne struje u HSS-u, svoju karijeru započela kao glasnogovornica Ministarstva okoliša u Račanovoj vladi, odnosno kao saborska zastupnica HSS-a koji je tada bio u koaliciji s SDP-om, kada je zastupala sasvim drukčije stavove.

Kreši Beljaku, ocjenjuje Maldini, preostao je rizičan i nepopularan, premda pragmatičan čin, a to je da obeća uvjetnu podršku predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. ‘Rizičan je zato što tim činom pokazuje političku nevjerodostojnost jer ipak na mala vrata prilazi HDZ-u, usprkos sadašnjem skrivanju iza uvjetne podrške od 100 dana, što je inače uobičajena demokratska praksa kako bi se novoj vlasti dao grace period za konstituiranje vlasti i početak djelovanja.

Time je na određeni način omogućio HDZ-u da ima alternativu u sastavljanju većine ako bi pregovori s Mostom zapeli, odnosno time je omekšao Most u pregovorima s HDZ-om jer neće moći svojim zahtjevima ucjenjivati HDZ ako oni imaju alternativu’, kaže nam Maldini. S druge strane, objašnjava, neutralizirao je pučiste u svojoj stranci, najprije time što ih HDZ neće više ohrabrivati, a istodobno bi mogao u budućnosti računati na neke ustupke, neovisno o tome što neće sudjelovati u vlasti, čime će neutralizirati izborni neuspjeh Narodne koalicije i svoje suradnje s njima.

Beljakova želja za jačanjem i političkim redefiniranjem stranke ovim svakako dolazi u pitanje, i to bi, ako uopće i uspije u ovome što radi, mogla biti njegova pirova pobjeda. Međutim u novoj situaciji mogao bi se Most pokazati najvećim gubitnikom jer gubi pregovarački kapacitet prema HDZ-u.

Maldini kaže da nakon gubitka izbora Narodna koalicija doživljava disoluciju. ‘To znači da koalicijski partneri nemaju formalnu obvezu postizborne suradnje jednih s drugima. To, dakako, ne isključuje njihovu političku odgovornost prema građanima, poglavito svojim biračima, i to u odnosu na svoje stavove, izjave i obećanja prije izbora’, kazuje Maldini. Po tome će se mjeriti i njihova politička vjerodostojnost. Međutim, pragmatizam, nastavlja, dio je političkog djelovanja pa je već sada razvidno da je HNS svojim neizjašnjavanjem ostavio otvorena vrata mogućoj suradnji s HDZ-om, dok je HSS dao uvjetnu podršku.

Most bi, priča dalje, tako morao biti kooperativniji i realniji i skloniji kompromisu bez kojeg nema konsenzusa. ‘To bi imalo utjecaj ne samo sada dok pregovori traju već i kasnije, u provedbi programa koji bi dogovorili. Dakle, ovim odnosom snaga koje disolucija Narodne koalicije donosi i sklonost njezinih manjinskih članica možebitnoj podršci HDZ-u, svakako ograničava Most koji, iako prvi i logičan partner HDZ-a, u takvoj situaciji svakako ne bi bio i jedini’, naglasio je Maldini. Politolog vjeruje da će Plenković i HDZ zasigurno biti razumni pregovarači, jer svoj izborni uspjeh svakako žele pretvoriti u stabilnu vlast koja funkcionira.

Međutim, drži da neće pristati na ucjene i da će prihvatiti kompromise do određene mjere. ‘Svjesni ove situacije u kojoj očito nisu jedini mogući partner te s nekim primarnim političkim iskustvom iz prošloga mandata, Most bi u ovim pregovorima mogao biti ozbiljniji i konstruktivniji te realniji u svojim zahtjevima’, kazuje Maldini. Mogao bi se, nastavlja, konačno osloboditi i samopripisane mesijanske uloge glavnog političkog arbitra, prema kojoj su svi osim njih loši i gdje se vlast bez njih ne može konstituirati te pokušati djelovati unutar realnih političkih okvira, kaže Maldini za Tportal.

 

You may also like

0 comments