Makedonski parlament otkazao izbore u lipnju

Makedonski parlament otkazao je u srijedu prijevremene izbore predviđene za 5. lipnja nakon što je većina glavnih političkih stranaka zaprijetila da će ih bojkotirati u znak prosvjeda protiv masovnog vladinog prisluškivanja novinara i sudaca.

Parlament nije odredio novi datum izbora, koji su bili sazvani prošli mjesec nakon što su zastupnici raspustili parlament i u sklopu dogovora postignutog uz posredovanje EU-a o okončanju političke blokade zbog tog skandala, zbog čega se gotovo svakodnevno prosvjedovalo.

No nakon što je više od 50 ljudi upleteno u taj skandal dobilo predsjednikov oprost, tri od četiri političke stranke kazale su da će bojkotirati izbore, smatrajući da ne postoje uvjeti da izbori budu slobodni i pravedni.

Na izbore je spremna izići samo vladajuća stranka VMRO-DPMNE. Ranije u srijedu makedonski Ustavni sud privremeno je obustavio sve aktivnosti vezane uz izbore dok ne odluči je li raspuštanje parlamenta u travnju bilo u skladu s Ustavom, objavila je državna novinska agencija MIA.

Europska unija je u utorak upozorila da vlada koja bi došla na vlast nakon izbora predviđenih za lipanj u Makedoniji neće u očima EU biti vjerodostojna jer je jedino sadašnja vladajuća stranka predala izbornu listu.

You may also like