Makedonija završila ogradu duž granice s Grčkom

Odlukom državnog vodstva Republika Makedonija je prije par dana postavila žičanu ogradu na južnoj granici u dužini od 3 km kako bi bolje kontrolirala protok migranata s Bliskog Istoka na putu ka Zapadnoj Europi.

Promatranjem okolnosti nakon terorističkih napada u Parizu prošlog mjeseca, i izjavom francuskih dužnosnika da je moguće zatvaranje granica Francuske za migrante, može se zaključiti da je u zemljama na Balkanu koje su prve na udaru vala izbjeglica, nastala panika od moguće humanitarne katastrofe.  Zbog zatvaranja granica najvećih i ekonomski najsnažnijih europskih zemalja, kao sto su Francuska i Njemačka, koje predstavljaju i glavne destinacije izbjeglica s Bliskog Istoka, zemlje koje su tzv. Prvi europski filter kroz koji ti ljudi prolaze, odnosno Makedonija, je uvidjela mogućnost nastanka “domino efekta” koji bi se odrazio i na ostale zemlje Balkanske rute, koji bi značio humanitarnu katastrofu kojom se zemlje izvan Europske Unije ne bi mogle nositi.

Kako bi izbjegla tu katastrofu, nakon zasjedanja Vijeća Sigurnosti Republike Makedonije, donesena je odluka o postavljanju žičane ograde na južnoj granici prema Grčkoj kao preventivnu mjeru od nekontroliranog ulaska migranata u zemlji, čije je postavljanje trajalo svega nekoliko dana. Na osiguranju južne granice Makedonije, pojačanim intenzitetom radi i vojska i specijalnije postrojbe policije.

Vecina građana Makedonije, koji su još s početka krize solidarni s migrantima, vidi kao nužno zlo, a ne kao mjeru izolacije zemlje, kao sto su to učinile Madžarska ili Bugarska. Na ovu odluku su, razumljivo, burno reagirali i oni migranti koji stoje na graničnoj liniji već duže vrijeme te su se krenuli sukobljavati s vojskom i policijom, pritom pokucavši srušiti ogradu gdje su i ozbiljno ozlijedili oko dvadeset pripadnika sigurnosnih snaga Makedonije.

Situacija iz dana u dan postaje nepodnošljivija i za migrante, kojih je oko pet stotina koji ne mogu ući u zemlju zbog nedostatka odgovarajućih papira, ali i za ljude na terenu, te je neophodno brzo pronalaženje rješenja zbog dolaska niskih temperatura koje ce samo pogoršati ionako već lose stanje na terenu.

Autor je Boris Nikolevski – povremeni dopisnik Energypress.net iz Makedonije

You may also like

0 comments