Makedonija, vlasti negiraju optužbe

Skopje – Premijer Makedonije je rekao kako je već krajem siječnja najavio, opozicija će objavljivati materijale protiv njega i dužnosnika na vlasti.

Dan nakon što je oporba u Makedoniji objavila snimke razgovora u kojima dužnosnici dogovaraju sudske odluke oglasio se i premijer Nikola Gruevski. Objasnio je kako je već u siječnju najavio ovakvu situaciju. Reagirao je i ministar financija Zoran Stavrevski, kao i državni tužitelj koji su izjavili kako ne može biti govora o utjecaju na pravosuđe.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Makedonije, Zoran Zaev, optužio je vlast za kršenje ustava u dijelu povrede trodiobe vlasti i suspenzije neovisnosti pravosuđa.  Optužio je Gruevskoga za manipulaciju javnošću.

“Imao sam četiri susreta sa gospodinom Zoranom Zaevom, na kojima me je on informirao kako je u suradnji sa stranom obaveštajnom službom došao do materijala koje će objaviti ukoliko mu ne omogućimo formiranje tehničke vlade. Ja sam to odbio  te ga ohrabrio i zamolio neka materijale objavi. Za sada toliko, no u slijedećim danima ću detaljnije komentirati.” rekao je, pak, Nikola Gruevski.

“Tužitelji  koji postupaju po kaznenim prijavama su apsolutno neovisni te sami donose odluke.. Na njih se nije moglo uticati nikakvim molbama, preporukama ili ukazima. Od mene niko nije tražio da odbacim kaznenu prijavu“, kazao je javni tužioc Marko Zvrlevski.

 

You may also like