Makedonija upozorava na incidente na svojoj granici

Makedonija je u nedjelju upozorila na opasnosti od incidenta na svojoj granici s Grčkom, gdje je blokirano više od tisuću ekonomskih migranata nakon odluke da se prolazak ograniči samo na izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

“Kontrolno mjesto blizu Gevgelije postaje usko grlo za prolazak migranata i izbjeglica. Sigurnosne opasnosti rastu”, rekao je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. “Postoji velika opasnost izbijanja incidenata između izbjeglica i migranata, ali i između migranata i snaga reda, kao i između migranata i lokalnog stanovništva”, upozorio je makedonski čelnik.

Više od 1000 osoba koje se smatraju ekonomskim migrantima, uglavnom iranski, pakistanski i bangladeški državljani, blokirani su četiri dana s grčke strane granice s Makedonijom nakon odluke zamalja na balkanskoj ruti da dozvole prolazak samo osobama koje bježe od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu. Ivanov je rekao da oni kojima u Gevgeliji nije dozvoljeno ući u Makedoniju sprečavaju oko 3000 izbjeglica, Iračana, Sirijaca i Afganistanaca da nastave put prema zapadnoj Europi.

You may also like