Makedonija u političkim problemima, Juncker otkazao susret s Gruevskim

Bruxelles – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker otkazao je sastanak s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je bio predviđen za ovaj četvrtak, zbog razvoja situacije u toj zemlji, rečeno je u ponedjeljak u Europskoj komisiji.
“Mi smo razgovarali s makedonskim vlastima, povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju bio je tamo 17. veljače. Jedino što vam mogu reći da je do otkazivanja došlo zbog razvoja situacije na terenu i stoga je dogovoreno da sada nije oportuno održati taj sastanak”, rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva. Za više informacija Andreeva je uputila na Hahnovu izjavu nakon njegova posjeta Skoplju. Povjerenik Hahn je tada izrazio “ozbiljnu zabrinutost zbog sadašnje političke situacije i zatražio do političkih čimbenika da započnu konsttruktivan dijalog unutar parlamenta u prvom redu o strateškim prioritetitima zemlje i njezinih građana”. “Svi čelnici moraju surađivati u dobroj vjeri kako bi našli izlaz iz sadašnje slijepe ulice, koja ne koristi reformskim naporima”, poručio je Hahn političarima u Makedoniji, gdje oporba već dvije godine ne sudjeluje u radu parlamenta.

Hahn je također izrazio zabrinutost zbog “špijunske afere” koja potresa zemlju posljednjih tjedana. Vođa oporbene socijaldemokratske stranke Zoran Zaev počeo je objavljivati telefonske razgovore raznih aktera u zemlji, optužujući premijera Gruevskog za masovno prisluškivanje. S druge strane, Gruevski optužuje Zaeva za suradnju sa stranim obavještajnim službama. “Vladavina prava, temeljna prava i sloboda medija u središtu su pristupnog procesa i o tome se ne može pregovorati. U tom smislu, povjernik Hahn izrazio je duboku zabrinutost zbog izvješća o nadzoru tisuća građana te pozvao da se to temeljito istraži. Pozvao je da se istraga provede nepristrano, transparentno, s presumpcijom nevinosti, poštujući odvojenost vlasti i sudsku neovisnost. Izrazio je potporu medijima da o tome izvještavaju u interesu javnosti”, kaže se u priopćenju, koje je Komisija objavila nakon Hahnova posjeta Skoplju, gdje nije davao izjave.

You may also like