Makedonija pred izborima, Gruevski danas podnosi ostavku

Makedonski premijer Nikola Gruevski u četvrtak je rekao da će u petak podnijeti ostavku kako bi omogućio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, sukladno sporazumu između glavnih političkih stranaka kojim će se okončati višemjesečna politička kriza.

“Danas ću predsjedniku parlamenta predati pisanu ostavku koja stupa na snagu 100 dana uoči prijevremenih izbora”, rekao je Gruevski u televizijskom obraćanju naciji. Time je zapravo odredio 24. travnja kao datum izbora, iako su njegovi politički suparnici dali do znanja da bi to željeli odgoditi.

O točnom datumu izbora raspravljat će se na sutrašnjem sastanku u Skoplju između povjerenika EK za proširenje Johannesa Hahna i predstavnika četiriju najvećih makedonskih stranaka. Jedna od tema bit će i provedba sporazuma postignutog u srpnju uz posredovanje Europske unije. “Taj su sporazum potpisale sve stranke… Prihvatili smo brojne kompromise za dobro naše države i našeg naroda. Došao je trenutak da se ispune preuzete obveze i izbori bi se trebali održati 24. travnja”, rekao je Gruevski.

Makedonska oporba u studenome je ušla u vladu sukladno tom sporazumu između vladajuće desnice i oporbene ljevice. Glavni zadatak te privremene vlade je organizacija prijevremenih izbora koji će se održati na polovini četverogodišnjeg mandata vlade desnog centra. Sukladno postignutom sporazumu, glavna makedonska oporbena stranka socijaldemokrata SDSM 1. rujna se vratila u parlament nakon 15 mjeseci bojkota zbog neprihvaćanja izbornih rezultata iz travnja 2014., zbog čega je zemlja cijelo to vrijeme bila na udaru teške političke krize.

Oporba vladajuće optužuje za korupciju, dok vlada svoje protivnike optužuje za “špijunažu”. Činjenica je da je Gruevski neprekidno na vlasti punih devet godina i da je uvjerljivo pobijedio i na posljednjim prijevremenim izborima 2014., kao i na prijevremenim izborima 2008. i 2011., koji su svi održani na zahtjev oporbe.

You may also like

0 comments