Makedonija izdaje prvu zelenu obveznicu

Od 3. listopada

Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada aukciju za prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada početkom ovog tjedna.

Ovo je drugi novi financijski instrument koji je Ministarstvo ove godine uvelo na domaće tržište kapitala, diverzificirajući ponudu financijskih proizvoda i potičući konkurenciju, piše BNE Intellinews.

Zelene obveznice su posebno osmišljene za potporu inicijativama usmjerenim na poboljšanje i zaštitu okoliša, kao i financiranje ekoloških projekata. Slično prethodno uvedenoj građanskoj obveznici, ovo je nov dodatak na domaćem tržištu.

Očekuje se solidan interes investitora. Fizičke i pravne osobe zainteresirane za sudjelovanje zahtjeve za sudjelovanje mogu podnijeti putem svojih banaka do 2. listopada. Godišnja kamatna stopa novih obveznica s rokom dospijeća od dvije godine iznosi 4,75 posto.

“Uvođenje ovog instrumenta ima za cilj kultivirati tržište kapitala u našoj zemlji, čime se potiče investicijska aktivnost koja će pridonijeti ubrzanom gospodarskom rastu”, rekao je ministar financija Fatmir Besimi.

Prihod od ove aukcije bit će usmjeren prema Fondu za energetsku učinkovitost u okviru državne razvojne banke. Time će se tvrtkama omogućiti povoljno financiranje projekata usmjerenih na zaštitu okoliša.

Uvođenje zelene obveznice na tržište vrijednosnih papira uslijedilo je nakon uspješnog pokretanja građanskih obveznica u srpnju 2023., na koje su ostvarene kamate dva i pol puta veće od iznosa objavljenog u prospektu.

U skladu sa Strategijom razvoja tržišta kapitala i Planom ubrzanog gospodarskog rasta, u skoroj budućnosti na tržište će biti uvedena dodatna ponuda poput projektnih obveznica i razvojnih obveznica, usmjerenih na razvojne i infrastrukturne projekte. Nadalje, nakon izdavanja zelene obveznice, planira se i druga “klasična” obveznica.

You may also like