Makedonija: Granica s Grčkom nije nepropusno zatvorena

Makedonski ministar obrane Zoran Jolevski rekao je u četvrtak prilikom posjeta Sloveniji da njegova država nije potpunosti zatvorila svoju granicu s Grčkom za migrante koji su tamo zapeli nakon zatvaranja balkanske izbjegličke rute.

“Makedonsko-grčka granica nije potpuno zatvorena, ali priljev migranata usklađujemo do mjere koju još možemo izdržati”, kazao je Jolevski nakon razgovora sa slovenskom kolegicom, ministricom obrane Andrejom Katič. Teme razgovora bile su euroatlantske integracije, ali i migracijska kriza, koja je Makedoniju stavila u fokus međunarodnog interesa zbog zatvaranja balkanske rute za izbjeglice i koordinirane suradnje država od Makedonije do Austrije.

Jolevski je rekao da je makedonska vlada odlučila da će u državu propuštati onoliko migranata koji čekaju na granici s Grčkom koliko ih istodobno napusti makedonski teritorij prema sjeveru. “Ako postoji mogućnost da oni idu dalje, onda ćemo zajedno s drugim državama donijeti odluku koliko će ih smjeti ići prema sjeveru”, kazao je Jolevski, istaknuvši važnost suradnje s Grčkom u reguliranju situacije s migrantima koji su zapeli na granici.

Za Makedoniju je, po njegovim riječima, problem i to što je na granici sa Srbijom, u Dobanovcima, na makedonskom teritoriju, zapelo oko 1500 migranata koji za sada ne moguu dalje prema sjeveru. Prema odluci makedonske vlade, migranti koji ne zatraže azil u Makedoniji zemlju moraju napustiti u roku 72 sata, odnosno tri dana. Slovenska ministrica obrane Andreja Katič izrazila je potporu euroatlantskim nastojanjima Makedonije, te ocijenila da je za konačno rješenje migrantske krize bitno kako će funcionirati dogovori Europske unije s Grčkom i Turskom.

Takozvana balkanska migrantska ruta preko koje je proteklih mjeseci u Europu ušlo više od milijun migranata zatvorena je od ponoći u srijedu, a zemlje na njoj će propuštati samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente. Po riječima austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner, za njemački list Die Welt od četvrtka, balkanska izbjeglička ruta, glavni prolaz za migrante prema sjevernim europskim zemljama, ostat će trajno zatvorena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je, međutim, u četvrtak, u razgovoru za javni servis MDR, zatvaranje tzv. balkanske rute ističući da problem mora biti riješen u dogovoru sa svim članicama Europske unije, dok je njezin grčki kolega Aleksis Cipras u srijedu navečer također žestoko kritizirao takav dogovor. “Situacija mora biti riješena trajno i održivo”, rekla je Merkel ukazujući na dogovor s Turskom. Njemačka kancelarka je kritizirala činjenicu da je odluka donesena bez Grčke i naglasila kako se mora pronaći rješenje koje će pomoći svim 28 članicama EU-a.

You may also like