Magyar: Želimo red na granicama

Iduće nedjelje, 2. listopada, mađarski glasači izlaze na referendum. Odlučivat će, zapravo, o tome – hoće li Mađarska uopće trajno prihvatiti ili trajnije zbrinuti bilo kojeg migranta ili neće. Mađarska, kao i ostale zemlje Višegradske skupine – Poljska, Slovačka i Češka – odbila je tzv. “europske kvote” prema kojima se izbjeglice preraspoređuju unutar zemalja Europske unije, solidarno – proporcionalno broju stanovnika i BDP-u.

O tome zašto Mađari uopće izlaze na referendum u Studiju 4 je govorio mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, Jozsef Zoltan Magyar. Na pitanje zašto tu odluku nije mogla donijeti sama Vlada Viktora Orbana, Magyar je rekao kako je ona to već ranije i učinila, no važno je pitati narod i dobiti glas naroda. Izbori su svake 4 godine, pa je Vlada smatrala da je pitanje vrlo bitno i da se mora pitati narod što misli o tome. Moramo se sami dogovoriti kako bi trebala izgledati Europa, dodao je.

Magyar smatra kako izbjeglička kvota nije europska kvote jer nisu sve zemlje to prihvatile. Rekao je kako su Mađari oduvijek bili protiv nasilnih rješenja, više od 80% Mađara je protiv migrantske politike. Na ovo referendumsko pitanje bi moglo 75% glasača mogli glasati da se ne slažu s njime, dodao je, a prenosi HRT.

Ranije smo već rekli da želimo red na granicama, nitko ne može bez kontrola ulaziti na prostor EU-a. To je globalno pitanje i potrebno je globalno rješenje, zaključio j

You may also like

0 comments