Maersku pala dobit za više od 80 posto

Iz kompanije

Danski brodar Maersk zaključio je 2023. godinu s velikim padom neto dobiti. Time je ostvareno 3,8 milijardi dolara, što je nešto iznad predviđanja struke, ali znatno ispod 29,2 milijarde dolara koliko je iznosio 2022. Ujedno, tvrtka ukazuje na izazove ove godine koji proizlaze i iz neizvjesna situacija na Bliskom istoku.

Kako je danas objasnila brodarska kompanija, prenosi francuska novinska agencija AFP, lani je došlo do značajnog pada cijena kontejnerskog prijevoza, nakon što su 2022. bile vrlo visoke zbog nedostatka kapaciteta na kraju antikoronskih ograničenja.

Velika potražnja počela je slabiti, što je dovelo do viška zaliha i brzog i velikog pada kontejnerskog transporta, objasnio je danas Maersk.

Tako je dobit tvrtke prošle godine iznosila 3,8 milijardi dolara, a prihodi su se zaustavili na 51 milijardu dolara (2022. na 81,5 milijardi dolara).

Ove godine očekuju daljnje izazove vezane uz višak zaliha, a upozoravaju i na rizike koje donose događaji na Bliskom istoku, posebice napadi Hutija u Crvenom moru. Istovremeno su snizili prognozu poslovanja za cijelu godinu.

You may also like