Maduro traži pomoć pape Franje kako djeca ne bi sudjelovala u prosvjedima

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u nedjelju kako će od pape Franje zatražiti da uvjeri oporbu da djeca ne bi trebala sudjelovati u nasilnim prosvjedima protiv Vlade, koji već mjesecima potresaju zemlju.

Tinejdžeri s maskama na licu koji bacaju kamenje na policiju i vojsku čest su prizor na protuvladinim prosvjedima u Venezueli. Pritom je najmanje šestoro od 67 ljudi koji su ubijeni u prosvjedima bilo mlađe od 18 godina. Maduro je optužio oporbene stranke da “treniraju djecu za terorističke skupine”, koristeći svoju uobičajenu retoriku za prosvjednike koji namjeravaju srušiti njegovu Vladu. “Zamolit ću papu Franju da nam pomogne kako bi opozicija okončala nasilje, ali više od svega da prestane tražiti od djece da sudjeluju u nasilnim djelima”, rekao je Maduro u televizijskoj emisiji.

U Venzueli su od travnja na ulicama na tisuće uglavnom mirnih prosvjednika koji traže održavanje odgođenih izbora i izražavaju nezadovoljstvo zbog nestašice hrane i lijekova u toj naftom bogatoj zemlji. Manje skupine prosvjednika bacaju kamenje Molotovljeve koktele, dok vlasti odgovaraju sa suzavcem, vodenim topovima i ostalim metodama za gušenje uličnih nereda.

Obje su se strane okrenule Vatikanu da posreduje u rješenju krize, ali pregovori koji su počeli krajem prošle godine brzo su završili neuspjehom, a odnosi socijalističkih vlasti i crkvene hijerarhije sve su gori, s mnoštvom nasilnih incidenata u crkvama i drugim vjerskim ustanovama. Venezuelanska biskupska konferencija u četvrtak je uputila Papi pismo u kojem optužuje Vladu za uvođenje diktature.

Skupine za ljudska prava kritizirale su reagiranje Vlade na prosvjede, ustvrdivši da su prekomjerna uporaba sile i militarizacija doveli do eskalacije nasilja, dok Vladini dužnosnici kažu da svijet zatvara oči pred brutalnošću oporbe, čiji pripadnici pucaju na snage sigurnosti, pa čak i spaljuju neke političke protivnike.

You may also like