Home Ekonomija Madatar Orešković otputovao u Kitzbuehl

Madatar Orešković otputovao u Kitzbuehl

by Energypress.net

Mandatar Tihomir Orešković otputovao je u austrijski grad Kitzbühel Zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjeluje na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka. Investitorima bi trebao predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a.

Ti su investitori naši partneri, i želim čuti što će reći. Dug nam je skoro 90% BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće, i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast, rekao je jučer Orešković novinarima nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Orešković ističe kako je sastanak u Kitzbühelu sjajna prilika jer će se tamo naći osam do deset najvećih investitora koji drže 8-10% hrvatskog duga. Ističe nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocjenjuje kako u tom smislu sutra u izvješću agencije Standard and Poor’s neće biti promjena. Mislim da će nam dati malo vremena. Što prije treba poslati jasne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se poboljša rejting, kaže Orešković.

Kao jednu od mogućnosti u tom smislu najavljuje da će se fokusirati na pokretanje neaktivne imovine, posebno državne imovine koja nije u funkciji. To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug, dodao je.

Oreškovićev odlazak u Kitzbühel Darinko Bago, član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH i čelnik hrvatskih izvoznika smatra hrabrim činom. Navodi kako je Vijeće u 7-8 grupa raspravljalo o svojim temama, a zaključci bi trebali biti osnova za razgovore predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s vladom. Što se tiče izvoznika, zastupamo da je potrebno popraviti položaj HBOR-a na tržištu – ako bi bio dokapitaliziran, ne mora se zaduživati. O tečaju smo naravno govorili ali on je samo jedna od opcija kako se izvoznicima može pomoći, ističe Bago za HRT.

Ravnatelj DUUDI-ja Mladen Pejnović smatra da će Oreškovićeva inicijativa naići na podršku. Pejnović drži da treba prodati sve što se može prodati po tržišnim uvjetima. Isto tako treba paziti da ne bi došlo do prodaja onih oblika državne imovine koji su od strateškog značaja i nisu za prodaju, to su vode, šume, objekti zdravstva, školstva, ističe. Dosadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak slaže se s Oreškovićem, treba smanjiti dug i povećati BDP. No to nije sve. Treba povećati plaće u javnom i privatnom sektoru, treba rasteretiti gospodarstvo, treba povećati mirovine. Slažem se, samo je pitanje imamo li za sve, upitao je Vrdoljak.

Related Posts