Mađarske banke završile godinu s dobiti

Mađarske su banke prošlu godinu zaključile s osjetno većom dobiti prije oporezivanja zahvaljujući značajno nižim rezervacijama za nenaplative kredite, objavila je središnja banka u petak. 

U prošloj je godini dobit prije oporezivanja banaka u Mađarskoj iznosila ukupno 510,3 milijarde forinti (1,8 milijardi dolara), pokazuju preliminarni podaci središnje banke.

U 2015. godini dobit je iznosila 34,3 milijarde forinti, pritisnuta, između ostalog, troškovima konverzije kredita u francima u forinte.

Ukupni su neto prihodi od kamata u prošloj godini porasli 5,7 posto, na 835,5 milijardi forinti, unatoč padu kamatnih stopa na rekordno niske razine. Operativni troškovi smanjeni su u odnosu na godinu ranije za 2,1 posto.

Nakon nekoliko ‘mršavih’ godina i dodatnog poreza na banke, zajmodavci su 2015. godine ponovo počeli bilježiti bolje poslovne rezultate da bi se njihovo poslovanje prošle godine dodatno poboljšalo, zahvaljujući između ostalog i smanjenim poreznim davanjima banaka.

Sve upućuje na zaključak da će zajmodavci biti profitabilni i ove godine, kazao je u siječnju čelnik mađarske udruge banaka.

U 2016. godini udio nenaplativih kredita građanima smanjen je na 12,7 posto, sa 17,6 posto u 2015. godini. U kategoriji kredita poslovnom sektoru njihov je udio kliznuo s 9,6 na 5,4 posto.

Ukupni su kreditni plasmani stanovništvu smanjeni 3,2 posto dok su krediti poduzećima gotovo stagnirali.

Prosječna stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 20,1 posto i uvećana je za 0,2 postotnog boda u odnosu na kraj 2015. godine, izvijestila je mađarska središnja banka.

Najveći su igrači u mađarskom bankovnom sektoru OTP banka, te ogranci belgijskog KBC-a, austrijskih Erste banka i Raiffeisena, te talijanskih Unicredita i Intese Sanpaolo.

(Agencije)

You may also like