Mađarska važna za ruski plin u Europi

Sastanak
Rusija smatra Mađarsku važnim partnerom u opskrbi Europe plinom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kojega je, međutim, oporba kritizirala kazavši da otvara Putinu vrata za slabljenje Europe.

Već nekoliko godina uspostavljen je mehanizam suradnje Mađarske i Rusije na najvišoj razini i pokazao se uspješnim, posebice kada je riječ o trgovini i gospodarskim odnosima, ocijenio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti nakon sastanka s Orbanom .

Dvije zemlje sada razmatraju kako diverzificirati odnose, rekao je Putin dodavši da energetika ostaje prioritet.

Putin je, među ostalim, naveo da će radovi na izgradnji plinovoda “Turski tok” s bugarskim i srpskim partnerima biti završeni do kraja 2020. godine, prenose srbijanski mediji pozivajući se na rusku agenciju TASS.

Poboljšanje suradnje Zapada i Rusije je i mađarski interes, rekao je Orban. I Mađarska ima koristi ako su odnosi zapadne i istočne Europe, NATO-a i Rusije dobri, rekao je mađarski premijer. Glede bilateralnih političkih odnosa i Orban je istaknuo kao ključna područja suradnje zaštitu progonjenih kršćanskih zajednica i pitanje migracija.

Tema razgovora bilo je i stanje kršćanskih zajednica na Bliskom istoku i sjevernoj Africi i Rusija je spremna surađivati u pomoći kršćanima u regiji, rekao je Putin te nazvao vjerske progone “neprihvatljivima”.

Ferenc Gyurcsany, čelnik mađarske oporbene Demokratske koalicije u izjavi u povodu posjeta ruskog predsjednika Budimpešti ustvrdio je da Orban Putinu otvara put da oslabi Europu. Ni Orban ni Putin nemaju interes u snažnoj Europskoj uniji, ocjenio je Gyurcsany. “Zato Orban ima više bilateralnih sastanaka s ruskim predsjednikom nego s europskim kolegama”, kazao je Gyurcsany.

Rusija je nepredvidljiva sila s tisuću problema, kazao je nadalje oporbeni čelnik i ocijenio “kako bi prikrili te probleme, ako je potrebno, ubijaju novinare, zatvaraju istaknute oporbenjake ili okupiraju susjedne teritorije”.

Mađarska bi mogla postati ne partner već vazal Rusije, upozorava čelnik mađarske oporbe, zaključio je Gyurcsany. Zagovornik “iliberalne demokracije” Orban je na vlasti od 2010., i deklarirani je Putinov obožavatelj. S njime se u devet godina susreo desetak puta, izazvavši ogorčenje mađarske oporbe koja kritizira njegovu naklonost prema “autokratu”.

Putin, koji je već posjetio Budimpeštu 2015. i 2017., želi “pokazati da unatoč napetostima sa Zapadom”, zbog sukoba u Ukrajini, “i dalje postoji članica NATO-a u kojoj može biti redovito primljen”, rekao je analitičar Andras Racz, stručnjak za Rusiju u njemačkom think tanku za međunarodne odnose DGAP.

Orban s druge strane svojem biračkom tijelu želi dokazati da je lider kojeg se sluša, “jer se čak Putin s njime redovito sastaje bilateralno”, dodao je. Uoči Putinova dolaska, Budimpešta je objavila da je blokirala zajedničku deklaraciju veleposlanika NATO-a o Ukrajini, kojoj Orban predbacuje da diskriminira mađarsku manjinu.

You may also like