Mađarska uspješno zatvorila granicu, Austrija i Slovenija primaju sve manje ljudi

Zatvaranje mađarskih južnih granica uspješno je završeno i vlada je ispunila zadaću da zaštiti mađarsku granicu, mađarski narod i granicu EU-a, rekao je u nedjelju glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs. Ilegalno prelaženje granice praktično je zaustavljeno, ali vlasti stalno prate situaciju i bude li ikakvih promjena reagirat će, rekao je on te dodao da je to razlog zbog kojega su granične kontrole privremeno opet uspostavljene na granici sa Slovenijom.

Mjere provedene na mađarsko-srbijanskoj granici i kasnije na mađarsko-hrvatskoj pokazale su da je moguće poduzeti učinkovite i uspješne mjere protiv ilegalnog ulaska. Kovacs je na konferenciji za novinare u Nagykanizsi rekao da nije bilo novih događaja otkad je uspostavljena nova granična mjera na mađarskoj granici s Hrvatskom i Slovenijom.

Dodao je da je “zelena granica” između Mađarske i Hrvatske zatvorena od ponoći na subotu i da su granične kontrole privremeno ponovno uspostavljene na mađarsko-slovenskoj granici u subotu ujutro, što je u skladu sa schengenskim kriterijima a bilo je uzrokovano dolaskom 150 izbjeglica na slovensku stranu s mađarske granice. Mađarska je policija ranije u nedjelju priopćila da je u tu zemlju tijekom jučerašnjeg dana ušlo 870 izbjeglica, od kojih je 859 ušlo preko granice s Hrvatskom.

Protok migranata iz Hrvatske kroz Sloveniju i u nedjelju se odvija uredno, ali bi teškoće ubuduće moglo izazvati to da ih Slovenija i Austrija ne mogu prihvatiti onoliko koliko bi ih Hrvatska željela uputiti, upozorio je u Ljubljani Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova koji vodi međuresorsku koordinaciju za drugi migracijski val koji je od suubote zahvatio Sloveniju.

On je na redovitoj konferenciji za novinare rekao da je Slovenija stoga od jutra u stalnom operativnom kontaktu na razini policija i s Austrijom i s Hrvatskom, a da Ljubljana inzistira da se postupci s migrantima detaljno usklade jer će u tranzitu primiti samo one koje može obraditi, a nove izbjeglice propuštati u ovisnosti od toga koliko ih prima Austrija. “Mi inzistiramo na tome da ne možemo dopustiti veći priljev migranata od njihova odljeva prema Austriji”, kazao je Šefic, dodavši da bi to ubuduće moglo izazvati teškoće iako se za sada kordinacija odvija dobro, a protok izbjeglica prema Austriji se nastavlja.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi željela da u Sloveniju dnevno prebaci oko 5.000 migranata, dok ih je Austrija iz Slovenije spremna dnevno primiti 1.500. “Ako bi se stvari tako odvijale, onda bi u Sloveniji u roku desetak dana ostalo 35.000 migranata, što ne možemo dopustiti”, kazao je Šefic. Prema njegovim riječima, rad policije i drugih koji rade na pitanju migranata je odličan i jučer i danas oni su svi kvalitetno zbrinuti, najviše u prihvatnom centru Šentilj, a najveći dio njih je Austrija do sada i prihvatila.

Među migrantima je najviše Sirijaca, Afganistanaca i Iračana, a samo su 4 migranta do sada zatražila azil u Sloveniji, dok ostali žele prema sjeveru. Sa jutrošnjim prihvatima na graničnim prijelazima u Međimurju Slovenija je već primila više od 4.000 migranata, a popodne oko 17 sati na Bregani se očekuje dolazak još 6 autobusa s oko 300 migranata.

Kolona od četrdesetak autobusa s migrantima u nedjelju čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, njihov je prolazak do zapadne Europe usporen pošto je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju a vremenski se uvjeti pogoršavaju. Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće. Ujutro su bili okruženi gustom maglom. “Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati a ovdje smo već 12 sati”, rekao je Kar, četrdesetgodišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. “Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati.”

Mađarska je za migrante zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u noći na subotu, prisiljavajući ih na sjever u Sloveniju. Oko 3.000 ljudi ušlo je u Sloveniju u subotu, na putu za Austriju i Njemačku, glavno odredište velike većine izbjeglica koji su pobjegli od rata. Slovenske vlasti međutim kažu da planiraju ograničiti priljev izbjeglica na oko 2.500 na dan u skladu s kapacitetom zemlje za njihovu registraciju i smještaj. Pritom dodaju da ne žele sprečavati izbjeglice u njihovu prolasku, pod uvjetom da Austrija i Njemačka također svoja vrata drže otvorenima.

To stvara prijetnju od nastanka čepa u Hrvatskoj i Srbiji čije je granice zadnjih tjedana ponekad dnevno znalo prijeći do 5.000 migranata. Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše pa onda i zime.

You may also like

0 comments