Mađarska računa na krčki LNG terminal

Peter Szijarto
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je nakon videokonferencije s europskim povjerenikom za energetiku Kadrijem Simsonom izjavio kako je LNG terminal na otoku Krku ključan za opskrbu Mađarske plinom.

Mađarska bi trebala primati milijardu kubnih metara ukapljenog prirodnog plina godišnje od 1. siječnja 2021., no postoje nagađanja kako će dio toga plina ostajati u Hrvatskoj zbog razmjene koju mađarski MVM dogovara s uvoznikom kopnenog plina u Hrvatsku.

Szijjártó je izrazio nadu da će Hrvatska razmotriti proširenje kapaciteta terminala ako se ispune njegovi ciljevi, dodajući da bi LNG tada mogao igrati još veću ulogu u opskrbi Mađarske energijom. Također je napomenuo da je mađarski sporazum o isporuci plina potpisan sa Shellom prvi dugoročni energetski sporazum u zemlji koji ne uključuje ruske dobavljače energije.

Szijjártó je rekao da su se njegovi razgovori sa Simsonom dotakli i izgradnje mađarske nuklearne elektrane Paks 2. Mađarska vjeruje da se ciljevi i ciljevi Europske unije za smanjenje emisija stakleničkih plinova mogu postići samo ako se nuklearna energija računa kao ekološki prihvatljiv izvor energije, rekao je. To je stvar stalne rasprave unutar EU-a, rekao je, napominjući da polovica država članica bloka koristi nuklearnu energiju, dok se druga polovica tome protivi.

Projekt Paks 2 sukladan je svim europskim zakonima, a Mađarska je u stalnom savjetovanju s EK tijekom gradnje, rekao je.

You may also like

0 comments