Mađarska podigla tužbe protiv izbjeglica

Policija je pokrenula postupak protiv više od 24.000 migranata koji su za vikend ilegalno ušli u Mađarsku, a ministar vanjskih poslova te članice Europske unije rekao je da bi ponovno uvođenje kontrola na granicama unutar schengenske zone kao odgovor na izbjegličku krizu, zemlju stajalo milijarde eura.

Mađarska policija objavila je na svojoj internetskoj stranici da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata. U subotu i nedjelju tužiteljstvo je predalo sudu 64 slučaja protiv migranata zbog ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je glasnogovornik ureda državnog tužitelja. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u intervjuu za poslovni dnevnik Vilaggazdasag od ponedjeljka da bi granične kontrole utjecale na multinacionalne tvrtke koje doprinose ekonomskoj proizvodnji Mađarske svojim velikim udjelom u izvozu zemlje.

Po Szijjartovim riječima, te tvrtke imaju tijesne rokove za dostavu osnovnog materijala i krajnjih proizvoda te bi ih kašnjenja uzrokovana graničnim kontrolama jako pogodila. “To bi moglo imati nezamislive učinke na proizvodnju velikih tvrtki u Mađarskoj”, kazao je Szijjarto. Također je rekao da nije očekivao da će se u rezultatu svoje migracijske politike Mađarska udaljiti od zapadnoeuropskih zemalja, ali je vidio “rizik” da bi na suradnju s arapskom regijom mogla negativno utjecati izvješća o protuislamskom raspoloženju u zemlji.

Stoga će Mađarska, nastavio je Szijjarto, poduzeti dodatne napore kako bi pokazala arapskoj regiji da je i dalje otvorena i tolerantna kakva je bila ranije. Istaknuo je da se veća pozornost treba usmjeriti na borbu protiv Islamske države.

Dvije trećine Mađara podržava zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom i Srbijom kako bi se zaustavio priljev migranata, rezultat je ankete koju je u ponedjeljak objavio portal 888.hu. Anketu je provela agencija Kod Market telefonski na 800 ispitanika. Samo 31 posto anketiranih reklo je da je protiv ograda na granicima s Hrvatskom i Mađarskom. Po političkim preferencijama, 86 posto onih koji se nazivaju desničarima podržava gradnju ograda, a 63 posto onih koji se smatraju centrom.
Istodobno, 39 posto ljevičara također je za barijere na granicama.

You may also like