Mađarska nakon referenduma predlaže promjenu ugovora EU?

Mađarska vlada mogla bi potaknuti promjene u Lisabonskom ugovoru EU-a u smjeru jačanja suvereniteta članica bude li na referendumu izglasano odbijanje migrantskih kvota, piše mađarski dnevni list Nepszabadsag u srijedu.

Dva tjedna uoči referenduma 2. listopada, mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi imigraciji u EU, uspio je u velikoj mjeri zatvoriti državne južne granice za migrante. To je učvrstilo potporu njegovoj vladajućoj stranci Fidesz dok se priprema za izbore 2018., ali i izazvalo kritike organizacija za ljudska prava.

Nepszabadsag predviđa da bi Orban, ključna figura u euroskeptičnom savezu bivših komunističkih istočnoeuropskih država mogao, bude li više od polovice od osam milijuna glasača u Mađarskoj koji imaju pravo glasa izrazilo jaku potporu vladi, iskoristiti trenutak da ojača svoje napore da utječe na imigracijsku politiku u Bruxellesu.

U izvješću se navodi, bez imenovanja izvora, da bi Mađarska mogla predložiti izuzeće nacionalnih migracijskih pravila iz zajedničke europske politike te odbaciti svaku shemu o podjeli odgovornosti za migrante među članicama EU-a. U izvješću se ne navode drugi detalji.

Upitan o izvješću, glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs rekao je u odgovoru putem emaila: “Nema promjene u premijerovu stajalištu… da se nekoliko temeljnih okolnosti promijenilo od Lisabonskog ugovora, za koje Europa nije bila spremna”, poput britanskog izlaska iz Unije ili migrantske krize. “To također opravdava raspravu o Lisabonskom ugovoru”, rekao je Kovacs. “Kako bilo, (premijer) je također rekao da je Mađarska sama premala i preslaba da pokrene ili provede nešto poput toga”, stoji u poruci glasnogovornika mađarske vlade.

You may also like

0 comments