Mađarska fiksira cijene struje za male tvrtke

Napad na distributere?

Mađarska vlada najavila je da će ograničiti cijene struje za tisuće malih poduzetnika, proširivši time mjeru kojom je ublažila cjenovni udar na kućanstva. Odluku o ograničenju cijena struje za mala poduzeća najavio je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas.

“To znači da će mala poduzeća,… ona s manje od 10 zaposlenih, plaćati sniženu cijenu struje”, rekao je Gulyas.

Vlada je prošlog tjedna na tri mjeseca ograničila i cijene goriva, počevši od 15. studenoga. Očekuje se da će taj potez naškoditi poslovnim rezultatima mađarske naftne i plinske grupe MOL, koja je u više navrata odbila komentirati vladinu odluku.

Računali smo kako bismo utvrdili što tržište može podnijeti i došli smo do cijene od 480 forinti po litri benzina, izjavio je u petak mađarski premijer.

Orbanova je vlada snizila cijene struje i plina za kućanstva već za prvog mandata, od 2010. do 2014., prouzročivši gubitke proizvođaima. Naknadno je nacionalizirala nekoliko poduzeća kako bi zadržala cijene na niskoj razini.

Takva je politika Orbanu donijela još jedan mandat na vlasti, a sada ga ponovo čekaju izbori, u proljeće iduće godine, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments