Home Energetika Mađarska blokira proširenje NE Mochovce

Mađarska blokira proširenje NE Mochovce

by Petra Rajković

Bez visokonaponskih dalekovoda neće biti isplative prodaje električne energije iz buduća dva reaktora u NE Mochovce, zaključak je slovačkih energetskih stručnjaka.

Slovačka bi se mogla naći u problemima pokušavajući pronaći kupce za električnu energiju iz tih reaktora kako bi njihova gradnja bila isplativa. Naime, Mađarska blokira izgradnju intekonekcijskih dalekovoda kojima bi Slovačka mogla izvoziti električnu energiju u Jugoistočnu Europu, iako su se pojavile glasine da bi Europska komisija, ako mađarski operator elektroprijenosnog sustava Mavir ne bi htio dogledno vrijeme sagraditi taj dalekovod, mogla pomoći Slovačkoj na način da podrži neku od drugih energetskih tvrtki da ga izgradi.

Krajem studenog 2016. godine su se sastali visoki slovački i mađarski dužnosnici kako bi razgovarali o tom pitanju, ali nema informacija o konkretnim pomacima. Osim tog problema, NE Mochovce se suočava i s time da bi krajnja cijena izgradnje dva nova reaktora mogla porasti za 500 mil. eura, na 5,1 mlrd eura, što bi isplativost projekta moglo učiniti još upitnijim, javlja slovački dnevnik ‘Spectator’.

Related Posts