Mađarska bi već danas mogla glasati o ‘Sorosevom sveučilištu’

Mađarska bi već danas mogla usvojiti novi zakon koji bi prisilio Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) u Budimpešti na iseljavanje iz zemlje.  

CEU je 1991. osnovao američki filantrop i financijaš mađarskog podrijetla George Soros i uporište je liberalnog međunarodnog obrazovanja u Mađarskoj.

Premijer Viktor Orban i mađarska vlada već neko vrijeme pritišću nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva, a to se sada prelilo i na pooštravanje pravila za strana sveučilišta.

Po zakonu koji je prošli tjedan podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze.

CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima.

“Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa“, priopćilo je sveučilište.

Fakulteti moraju početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

Po dnevnom redu objavljenom na stranici mađarskog parlamenta, o zakonu bi se moglo glasati već danas.

Premijer Viktor Orban, otvoreni kritičar liberalnih civilnih udruga koje je utemeljio Soros, izjavio je uz to da je CEU prekršio propise izdavanjem svojih diploma, što ta ustanova odlučno odbija.

Po njegovim riječima, CEU uživa nepoštenu prednost nad mađarskim sveučilištima jer može izdati i mađarsku i američku diplomu, unatoč tome što priznaje da ne djeluje u inozemstvu, što je u suprotnosti s mađarskim zakonima.

Sa sveučilišta tvrde da sve rade po zakonu.

Tisuće mađarskih i stranih studenata, profesora i građana okupilo se u nedjelju u Budimpešti tražeći da vlada povuče zakon. “Ovo je udruženi napad na autonomiju sveučilišta  i na slobodno školstvo”, istaknuli su organizatori prosvjeda u priopćenju.

Više od 500 međunarodnih akademika, uključujući 17 dobitnika Nobelove nagrade, i američki State Department podržali su CEU ovih dana, ističući da se radi o ustanovi koja promiče akademsku izvrsnost i razvoj kritičke misli.

Pismo mađarskom premijeru kojim se traži da odustane od spomenutog zakona poslali su i hrvatski profesori i studenti koji su radili ili se obrazovali na CEU. U pismu se navodi da je “CEU najbolje svjetski rangirano sveučilište srednjoistočne Europe u disciplinama koje pokriva (društvene i humanističke znanosti). Na njemu su se obrazovali ili predavali brojni znanstvenici, gospodarstvenici, političari i razne struke iz Hrvatske i drugih zemalja, tj. čitava plejada ljudi različitih nacionalnosti, religija i političkih uvjerenja”.

Pismo ima 150 potpisnika među kojima su i profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Osijeku, Hrvatskog instituta za povijest, Ekonomskog i pravnog fakulteta u Zagrebu i Rijeci, Fakulteta političkih znanosti Zagrebu, poput Nevena Budaka, Drage Roksandića, Tvrtka Jakovine, Damira Agičića, Marija Jareba, Gorana Čulara, Zdenke Janeković-Roemer i drugih.

You may also like

0 comments