Mađarsko ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je proglašavanje “kriznog stanja zbog masovnih migracija” koje bi stupilo na snagu 15. rujna, a koje bi bilo utemeljeno na zakonima donesenim prošli tjedan, objavio je u četvrtak šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovaj prijedlog bit će prva točka dnevnog reda na sastanku vlade 15. rujna, kazao je Janos Lazar na tjednoj tiskovnoj konferenciji, Više od 160.000 migranata i izbjeglica s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike ušlo je u Mađarsku ove godine pristižući s juga i nastojeći se dohvatiti bogatijih zemalja Europske unije, prije svega Njemačke.

Prema novim zakonima prijelaz preko žičane ograde koju Mađarska instalira na granici predstavlja kazneno djelo i omogućuje vlastima brzu procjenu zahtjeva za azilom na samoj granici. Ta će ograda, po Lazarovoj najavi, biti gotova početkom listopada, ranije od roka koji je trebao biti 31. listopada. “Ta ograda visoka 3,5-4 metra bit će odgovarajuća za zaštitu zemlje, posebno ako će policija vršiti ophodnje s druge strane”, rekao je Lazar.

Related Posts